Lof – witlofovenschotel met kerrie en aardappelschijfjes

door | 11 mrt 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, vegetarisch

Het voelt een beetje gek om gewoon recepten op mijn blog te blijven zetten alsof er niks aan de hand is. We staan -mijns inziens- op het randje van een hele erge epidemie, en ik ben als de dood! Er zijn vandaag een record-aantal Corona-cases bij gekomen in Nederland en de WHO noemt het zelfs al een pandemie. Maar ja, wat kun je doen, hè? Behalve handen wassen, handen wassen, handen wassen? En vooral niet in paniek raken. Ik doe mijn best om het hoofd koel te houden, maar ik zou liever nog vandaag dan morgen het hele land dicht gooien: scholen dicht, binnen blijven en hopen dat het overwaait.
Tot die tijd kook én blog ik gewoon maar door. We moeten toch eten, niet waar? Het is een fijne afleiding en nu kan ik gewoon nog kopen wat ik wil. Wie weet hoe het er over een paar weken of maanden uit ziet.
Drs P zong heel toepasselijk: “Rampen bedreigen het menselijk leven. Knolraap en lof, schorseneren en prei.” Deze witlof-schotel is de tweede in mijn knolraap-lof-schorseneren-prei-reeks. Van de lof, de witlof dus, heb ik deze heerlijke ovenschotel gemaakt. Hij was súper lekker en de schaal ging dan ook schoon leeg!

Ingrediënten
6 stronken witlof
1 bakje vegetarisch geruld gehakt
1 ui
1 bakje aardappelschijfjes (350 gram)
1 bekertje creme fraiche (200 gram)
2 eetlepels kerrie poeder
1 klontje boter (40 gram)
3 eetlepels parmezaanse kaas
3 eetlepels panko broodkruim
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een wokpan en fruit daarin de gesnipperde ui aan. Als de ui zacht is geworden, voeg dan het vegetarische gehakt toe. Bak even mee, en snij intussen de witlof. Snij het stronkje er uit en snij de witlofblaadjes in reepjes. Roerbak de witlofreepjes met de ui en het gehakt mee. Voeg dan de kerriepoeder toe en roer goed door. Bak, onder regelmatig roeren, tot de witlof zacht begint te worden. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en doe het witlof-kerrie-mengsel er in. Smeer met een lepel de creme fraiche over het witlofmengsel.

Verdeel de aardappelschijfjes erover.

Strooi wat panko over de aardappelschijfjes en strooi daar de parmezaanse kaas over. Snij het klontje boter in dunne plakjes en verdeel die over de ovenschotel.

Zet de ovenschaal ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi bruin is geworden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Vegetarische “jachtschotel”

Rodekoolschotel van Loes

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Langedijker koolschotel

Spitskoolschotel

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *