Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

door | 5 mrt 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, recept, stamppot, varken, vlees

Deze witlofstamppot is echt zálig! Wij aten ‘m toen dochterlief naar een meeloopdag was van de studie die ze graag wil gaan doen. Omdat ze tot zes uur college had in Enschede, at zij onderweg iets. Ze heeft het súper leuk gehad op de meeloopdag! Dus nu wil ze die studie nóg liever! Deze week is wel nogal een drukke week voor haar: vandaag had ze de presentatie voor haar profielwerkstuk: over het maken van een zonnewijzer van prisma’s. Het ging goed, voor haar gevoel, al is ze is wel blij dat ze het nu achter de rug heeft…
Op verzoek van manlief probeer ik wat vaker “iets met aardappels” op het menu te zetten. Het recept van deze witlofstamppot komt (alweer) uit mijn recepten-knipsel-verzameling. Het is een recept uit een Allerhande uit 2012 en zowel man- als zoonlief vonden ‘m heerlijk! En ik ook, natuurlijk! Echt een enorme aanrader!

Ingrediënten
(ruim) 1 kilo aardappelen (vastkokend)
5 stronken witlof
1 pakje gerookt ontbijtspek (125 g)
200 gram kaas (extra belegen)
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
1 eetlepel mosterd
1 bakje tuinkers
olijfolie
peper, zout

Bereiding
Schil de aardappelen. Kook ze in ruim water gaar, in ongeveer 20 minuten. Maak intussen de witlof schoon: snij het stronkje ervan af, verwijder eventueel lelijke bladeren en snij de witlof in reepjes.

Verhit een koekenpan en bak daarin de plakken ontbijtspek tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn. Laat uitlekken op een keukenpapiertje. Doe een scheutje olie bij het vet van het ontbijtspek en bak de witlof daarin even aan tot ze zacht wordt.
Rasp de kaas.

Giet de aardappelen af, als ze gaar zijn, maar vang het kookvocht op. Stamp met een pureestamper de aardappels tot een puree. Voeg indien nodig wat kookvocht toe, om de puree wat smeuiiger te maken. Schep de creme fraiche, de witlof, de geraspte kaas, de mosterd en de helft van de tuinkers erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Schep een flinke schep witlofstamp op een bord, strooi er wat tuinkers over en leg er een paar plakjes spek op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Witloftaart

Kip-kerrie met witlof, waspeen en banaan

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Spruitjesstamppot met pesto, zongedroogde tomaten en boerenkaas

Andijviestamp “four cheese”

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *