Witloftaart

door | 30 jan 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Degene die de koelverse bladerdeeg en hartige taartdeeg heeft uitgevonden, die zou wat mij betreft een Nobelprijs mogen krijgen. Wat een wereld-uitvinding! Écht! Bladerdeeg is natuurlijk op zich al redelijk briljant, maar nu je het aan één stuk kunt kopen en je die lapjes niet meer hoeft te ontdooien (#duurtlang) en aan elkaar hoeft te knutselen, is het nóg makkelijk om even snel iets in elkaar te flansen. En dat ze ’t dan ook nog zowel rechthoekig voor op de bakplaat als rond voor in een taartvorm hebben gemaakt: ideaal! 
Ik maakte er gisteren deze witloftaart mee. Niet zelf bedacht, hoor, het recept komt uit de Hallo Jumbo. In het oorspronkelijke recept zaten ook hamblokjes, maar die heb ik weggelaten, zodat ik niet nog speciaal ook een vegetarische versie zou moeten maken. In eerste instantie was ik van plan om die hamblokjes te vervangen door vegetarische speckjes, maar daar had zoonlief geen trek in. Nou ja, geen probleem, toen heb ik de hamblokjes vervangen door parmezaanse kaas. Ik had zes stronken witlof (zie foto), maar met vier stronken wat mijn taartvorm al vol. In de ingrediënten-lijst heb ik dan ook vier in plaats van zes stronken gezet. Schat als je boodschappen gaat doen even in hoeveel stronken er in jouw taartvorm passen.

Ingrediënten
1 rol hartige taart- en quichedeeg (koelvers)
4 stronken witlof
4 eieren
1 bekertje creme fraiche
125 gram geraspte kaas
50 gram parmezaanse kaas
1/2 bosje peterselie
olijfolie

Ingrediënten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder eventuele lelijke bladeren van de stronken witlof. Snijdt een héél dun plakje van het stronkje af, zodat de bladen wel aan de stronk blijven zitten, maar het verkleurde deel er wel af is. Vet een grillpan licht in met olijfolie, zet de pan op het vuur en wacht tot ‘ie heet is. Snij de stronken witlof in de lengte door en leg de gehalveerde stronken met de platte kant naar beneden in de grillpan. Laat rustig liggen zodat de witlof gaart en mooie grill-strepen krijgt. Draai dan de stronk een slagje om naar de bolle kant. De kans is groot dat het halve stronkje naar een kant rolt, grill dan daarna de andere kant ook nog even.

Vet een taartvorm in met wat olijfolie en bekleed met de rol hartige taartdeeg. Klop in een mengkom de creme fraiche los met de eieren. Roer er dan de geraspte en de parmezaanse kaas doorheen. Knip de peterselie erboven fijn en roer die door het ei-kaas-mengsel.

Giet het kaas-mengsel in de taartvorm.

Leg de gegrilde witlof-stronken op het kaas-mengsel. Druk zachtjes aan.

Sprenkel er nog wat olijfolie over en zet de taartvorm ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Als het ei-kaas-mengsel gestold en mooi goudbruin is, neem dan de taart uit de oven.

Probeer als je de taart aansnijdt om tussen de stronken door te snijden.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Witlofsalade met waanzinnige dressing (van Jamie)

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Banaan en kaastaart

Sperziebonentaart

Preitaart

Asperge-zalmtaart

Tomaten-taart

 

 

1 Reactie

  1. Sandra

    Mmmm lekker! Als ik weer een oven heb, ga ik dit maken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *