Sperziebonentaart

door | 12 jun 2019 | avondeten, hartige taart, Hollands, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, vegetarisch

Dit is echt een súper simpel en héérlijk recept. Ik zou zelf niet zo snel bedenken om sperziebonen in een hartige taart te doen. Maar ik heb sinds kort een exemplaat van “De Zomer Van De Zilveren Lepel”. We hebben namelijk sinds kort drie minibiebs in de wijk! En in één daarvan stond zomaar dit Zilveren Lepel kookboek voor ’t meenemen. Voor wie het idee van minibiebs niet kent: een minibieb is een kastje waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar!
Ik heb er een exemplaar van “Wij zijn ons brein” (Van Jan-Paul Schutten en Dick Swaab) voor terug gezet. Ik vond het wel een mooie ruil. Ik heb een hele stapel ruilboeken uitgezocht: boeken die wijzelf of de kinderen niet meer gaan lezen, maar die te mooi zijn om zomaar weg te doen. Mooi ruilmateriaal voor als er een leuk kookboek in staat.

Goed, maar in die Zilveren Lepel stond dus een recept voor een sperziebonentaart. Ik heb het iets versimpeld: in plaats van de vulling met ei, slagroom, melk en kruiden, heb ik gekozen voor boursin cuisine en ei. En ’t was erg lekker, moet ik zeggen!

Ingrediënten
800 gram sperziebonen
1 pakje diepvries (diepvries)
1 kuipje boursin culinair
4 eieren
100 gram geraspte kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de sperziebonen schoon: snij de topjes ervanaf en knak ze éénmaal door. Doe ze in een pan, was ze even en zet op met ruim water. Kook tot ze gaar zijn (even met een vork inprikken).
Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar op het aanrecht en laat ze ontdooien.
Breek de eieren in een mengkom en klop ze los met een vork. Doe de boursin erbijen klop met de vork door de eieren.
Vet een springvorm in met een klein beetje olie en bekleed de vorm met bladerdeeg. Ik doe zelf altijd een beetje “patchwork” de plakjes op elkaar, omdat ik geen zin heb om er één grote plak van te maken. Dat is vast wel netter, maar dat vind ik de moeite niet waard.
Giet de sperziebonen af als ze gaar zijn en laat ze even iets afkoelen. Doe de sperziebonen in de taartvorm en giet het ei-boursin-mengsel erover heen. Strooi er wat geraspte kaas over.
Zet ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven tot het ei-mengsel gestold is en de kaas gesmolten en goudbruin.


Haal de taart uit de springvorm en snij in punten.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *