Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

door | 7 jun 2020 | avondeten, hoofdgerecht, noedels, Oosters, recept, saus, snel, vegetarisch

Bijna geen tijd meer om mijn blogje te schrijven, vandaag. Vanmorgen eerst heerlijk lang uitgeslapen. ’s Middags een appeltaart gebakken (die zet ik later wel op mijn blog) en tussendoor Free geholpen met zijn kamer opruimen. Dat was voor een opdracht voor KBV van school. Het thema was afval en rommel. Ze moesten eigenlijk een kunstwerk van afval maken, maar zijn kamer opruimen en een voor- en na-foto maken was ook goed. Hij was eerst van plan een kunstwerk van etensresten te maken, maar ik ben blij dat hij geswitched is. We hebben zijn kamer en kledingkast flink uitgemest: we hebben een hele volle wasmand aan broeken en shirtjes die ‘m te klein zijn. Zijn boekenkast is weer netjes geordend en zijn plankjes opgeruimd. Mogen ze vaker doen vanuit school, zo’n huiswerk opdracht!
Maar daardoor begon ik wel pas laat met koken. Gelukkig is dit een vrij snel gerecht om te maken. Ik had hem namelijk beloofd dat als hij zonder sputteren zijn huiswerk zou maken (ook nog zijn Frans), dat we dan na het eten een potje Monopoly zouden doen. En dus hebben we dat gedaan. Hij heeft me glansrijk van het bord gespeeld…
We aten deze lekker makkelijke en snelle noodle-maaltijd. Het is oorspronkelijk een recept uit het blaadje van de Jumbo. Ik heb er natuurlijk wel mijn eigen “swing” aan gegeven: de kippendij vervangen door vegetarische kipstuckjes en verder heb ik nog een blikje bamboescheuten en sesamolie toegevoegd. Ik vond ‘m zéker voor herhaling vatbaar.

Ingrediënten
1 pakje woknoodles (~250 gram)
1 bakje vegetarische kipstuckjes (160 gram)
2 of 3 stronken paksoi
3 rode uien
1 komkommer
1 mango
125 ml zoete chilisaus
1 eetlepel suiker
30 ml rijst-azijn
2 eetlepels sesamolie
zonnebloemolie
zout, peper

Bereiding
Doe de suiker en de azijn in een kom en zwenk tot de suiker is opgelost. Schil de komkommer en snij deze in dunne plakjes. Doe de komkommerplakjes in de kom bij het azijn-suiker-mengsel en roer goed door. Zet opzij. Breng een grote pan water aan de kook om de noodles in te koken. Kook de noodles volgens de aanwijzing op de verpakking gaar.

Pel de uien en snij ze in halve ringen. Snij het onderste stukje van de paksoi af en snij het witte deel van de paksoi in reepjes. Was de reepjes in ruim koud water en laat uitlekken in een vergiet. Snij daarna de bladeren van de paksoi in reepjes en was die ook in ruim koud water. Laat ook goed uitlekken, maar hou apart van de witte reepjes. Snij de vegetarische kipstuckjes in reepjes.

Verhit een wok op hoog vuur. Doe er twee eetlepels zonnebloemolie en twee eetlepels sesamolie in. Bak, als de olie heet is, de vegetarische kipreepjes in de olie. Voeg de uienringen en de knapperige, witte paksoireepjes toe en bak die een paar minuten mee.

Giet de bamboescheuten af en snij ze (indien nodig) in dunne reepjes (die van mij waren al dunne reepjes, maar ik heb ook wel eens van de brede plakken en die zou ik dan in dunnere reepjes snijden). Roer goed door. Giet de chilisaus erbij, breng aan de kook en zet het vuur dan laag.

Schep het groene deel van de paksoi erdoor.

Snij de mango langs de pit en verwijder de schil. Snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg de mango toe als het paksoi-groen is geslonken. Roer goed door. Proef de saus even en breng indien nodig op smaak met wat zout en/of peper. Giet de noodles af, spoel ze na met koud water en laat ze goed uitlekken.

Schep een flinke schep noodles op een bord en schep er wat van het paksoi-mango-mengsel over. Serveer met de zoetzure komkommer.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Tilapia met sperziebonen en mango in gembersaus

Kip met mango

Appel-mango chutney

Vegetarische kip teriyaki met geroerbakte groene groenten

Groenten in zoetzure saus met tofoe

Babi Pangang

Vegan Surinaamse bami met peultjes, pulled jackfruit en bamboescheuten

Kip van Carlo (van mam)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *