Vegan Surinaamse bami met peultjes, pulled jackfruit en bamboescheuten

door | 12 mei 2020 | avondeten, hoofdgerecht, noedels, pasta, recept, snel, vegan, vegetarisch

Ik had een zakje peultjes gekregen. Ik moest even denken wat ik ermee zou maken. Mijn eerste ingeving was een roerbak met peultjes en biefstuk-reepjes. Maar ja, dat is natuurlijk een beetje moeilijk met een vegetarier in huis. Toen bedacht ik dat ik er vegetarische Surinaamse bami mee zou maken. Vorige keer heb ik één pan gemaakt met kippenblokjes en één pan met vegetarische kipstuckjes. Dit keer wilde ik ‘m zonder vlees of vleesvervangers maken. Ik heb er pulled jackfruit in gedaan en bamboescheuten.
Ik vond het bijzonder geslaagd! Het was wel veel voor met ons vieren. Ik denk dat je hier met zijn zessen makkelijk van kunt eten. Voor erbij had ik nog een potje “zoetzuur“. Héérlijk!

Ingrediënten
500 gram spaghetti
2 uien
1 bol soloknoflook
een stukje gember
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel 5-spices poeder
1/2 theelepel witte peper
4 maggiblokjes (van die kleine, vierkante)
250 gram peultjes
1 blik jackfruit
1/2 blik bamboescheuten
2 stengels bleekselderij
2 lente-uitjes
4 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels ketjap asin
peper, zout
olijfolie

Bereiding
Giet de jackfruit af en spoel goed om onder de kraan. Laat goed uitlekken. Pluk de jackfruit met twee vorken uit elkaar tot draden. Doe de pulled jackfruit in een mengkom met een eetlepel ketjap manis en een eetlepel ketjap asin en roer goed door. Laat even intrekken.
Breng een grote pan water aan de kook en los er drie maggiblokjes in op. Als het water kookt, breek dan de spaghettislierten in drieën en doe de gebroken spaghetti in het kokende water. Als de spaghetti gaar is, giet het dan af in een vergiet en doe terug in de pan. Doe er (ongeveer) een eetlepel ketjap manis en een eetlepel ketjap asin bij en roer goed door. Zet even apart.

Pel de uien en snij ze in parten. Maak de peultjes schoon: knak het topje (waar het steeltje zat) er van af en trek de draad uit de naad van de boon. Was de stengels bleekselderij, snij ze in de lengte doormidden en snij in stukjes.

Verhit een scheut olie in een braadpan of wok en fruit daarin de ui en de bleekselderij aan. Pers de knoflook boven de pan uit en rasp de gember er boven. Voeg de gemarineerde jackfruit, de peulen en de bamboescheuten toe aan de pan en roer goed door.

Doe de tomatenpuree, de 5-spices poeder en de witte peper erbij en verkruimel het laatste maggiblokje boven de pan. Roer goed door en laat een paar minuten meebakken op een laag pitje.

Voeg de spaghettislierten aan de pan toe, giet de resterende ketjap manis en asin er over en roer met twee pollepels goed door. Proef even of de bami op smaak is en voeg indien nodig nog wat peper, zout en/of ketjap toe.

Snijd de lente uitjes in dunne ringetjes en strooi die over de bami.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Surinaamse bami (met kip en met vegetarische kipstuckjes)

Vegetarische kip-teriyaki met geroerbakte groene groenten

Beef Chimichurri

Groenten uit de wok

Nasi met lekker veel groenten

Nasi met pindasaus

Babi Pangang

Macaroni a la pappa – maar dan vegetarisch

Spaghetti Bolognese met tempeh

Spaghetti Carbonara

Roergebakken boerenkool met taugé, spekjes en ketjap

Spruiten met vega-reepjes in ketjapsaus

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *