Jerk chicken met kokosrijst, mango-salsa en rum punch

door | 19 jun 2021 | avondeten, bijgerecht, hoofdgerecht, kip, oven, recept, rijst, salade, vlees

Ik had vandaag tijd om de recepten uit te werken, hoor, van de online workshop van de Jamie Oliver Cookery School. Bij deze: de héérlijke spicy kip, fluffy kokos-rijst en verfrissende mango-salsa. Eigenlijk moest er nog een pepertje door de mango-salsa, maar dat durfde ik niet aan. De chef zei namelijk dat die gele pepers de heetste zijn. En bij het maken van de marinade van de jerk chicken sloeg het al onwijs op mijn ogen. Dus de mango-salsa heb ik gewoon niet-pittig gemaakt, maar juist lekker zoet en verfrissend. Deze workshop was de meest relaxte die ik tot nu toe bij de JO Cookery school gevolgd heb. Het is wel ruim twee uur doorwerken, hoor, maar de chefs Shaun en Craig (van Original Flava) waren heerlijk relaxt! Het hielp vast ook wel mee dat we begonnen met die rum-punch. Zelfs nog vóórdat we de oven gingen voorverwarmen. Die punch kun je ook zonder alcohol maken, trouwens. Dan laat je gewoon de rum weg. Dan heb je gewoon een heerlijke tropische virgin cocktail!
De JO cookery school geeft trouwens altijd (bij alle drie de workshops die ik tot nu toe gevolgd heb, tenminste) een vegetarisch alternatief: als je vegetarisch eet, dan kun je de kippenpoten vervangen door 4 grote portobello champignons! Na het marineren bak je die ook in de oven. Ze hoeven alleen wat minder lang dan de kip: een minuut of 20 is dan genoeg.

 

Jerk chicken met kokosrijst, mango-salsa en rum punch

Een heerlijk Caribisch feestmaal! Geleerd van Shaun en Craig van Original Flava, tijdens een online workshop van de Jamie Oliver Cookery School!

Rum punch

 • 100 ml Rum
 • 600 ml Sinaasappelsap
 • 600 ml Ananassap
 • 4 Limoenen
 • 100 ml Aardbeien siroop
 • 2 Sinaasappels
 • IJsklontjes

Jerk chicken

 • 4 Kippenbouten ((poot + dij, met bot en vel))
 • 1 eetlepel All-purpose kruidenmix ((zie notities, of gebruik Aromat))
 • 1 eetlepel Appelazijn
 • 2 eetlepels Sojasaus
 • 1 theelepel Zout
 • 1 theelepel Peper
 • 1 eetlepel Suiker
 • 1 Limoen ((uitgeperst))
 • 1 theelepel Piment
 • 1 theelepel Kaneel
 • ½ bosje Tijm
 • 2 Lente-uitjes
 • 1 Ui
 • 6 tenen Knoflook
 • 1 Scotch Bonnet of Adjuma peper ((of 2, als je durft))
 • 4 eetlepels Barbecuesaus
 • Olijfolie

Kokosrijst

 • 400 gram Rijst ((lange korrel))
 • 1 blik Kokosmelk
 • 2 theelepels Zeezout
 • een paar takjes Tijm
 • 1 theelepel All-purpose kruidenmix ((zie notities onder het recept))
 • 2 theelepels Geraspte kokos
 • 1 eetlepel Boter
 • Versgemalen peper

Mangosalsa

 • 2 Mango's ((eetrijp))
 • 2 Rode paprika's
 • 1 Rode ui
 • ½ bosje Peterselie
 • 1 Limoen
 • 1 eetlepel Honing
 • 1 Scotch Bonnet of Adjuma peper ((als je durft))
 • Zout, peper
 • Olijfolie
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rum-punch

 1. Doe de ijsklontjes in een grote kan en giet de rum erbij. Giet de sinaasappelsap en de ananassap erover. Pers 3 van de limoenen uit en mix alles door elkaar. Giet de aardbeien siroop erbij. Snij de sinaasappels in schijven en de resterende limoen in parten en voeg die toe aan de punch. Schenk in een glas en serveer met een schijfje sinaasappel over de rand van het glas.

Jerk Chicken

 1. Maak de jerk-marinade. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de tenen knoflook. Snij de lente-ui in grove stukken. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Doe de ui, knoflook, adjuma-peper en lenteui in een blender, samen met de appelazijn, sojasaus, zout, peper, suiker, het sap van 1 limoen, piment, kaneel en de takjes tijm. Voeg ongeveer 50 ml water toe en pulseer de blender tot je een grove marinade hebt. Je hebt 4 eetlepels nodig voor de kip. De rest van de marinade kun je een week of drie bewaren in de koelkast, of zelfs nog langer in de vriezer).

 2. Snij het vel en vlees van de kip op diverse plaatsen even in met een scherp mes en wrijf de kip in met de all-purpose kruidenmix. Masseer de kruiden goed in. Wrijf daarna de kip in met ongeveer 4 eetlepels van de marinade. Let op: je kunt het beste handschoentjes dragen, óf daarna héél, héél, héél goed je handen wassen (en de eerste dagen níet in je ogen wrijven. Wrijf de marinade goed in.

 3. Als je tijd genoeg hebt, dan kun je kip het beste minstens een uur (maar beter nog: de hele nacht) laten marineren. Maar je kunt ook meteen doorgaan, hoor. Vet een braadslee in met wat olijfolie (ik gebruik ook nog een siliconen bakmatje) en leg daar de gemarineerde kippenpoten op.

 4. Schuif de braadslee in de voorverwarmde oven. Haal na een minuut of 40 de kip uit de oven en bestrijk de kippenpoten royaal met de barbecuesaus. Zet de kippenpoten nog tien minuten terug in de hete oven.

Kokosrijst

 1. Spoel de rijst goed af, tot het spoelwater helder blijft. Giet dan het water af. Voeg de kokosmelk en 150 ml water toe. Doe het zout, de peper, de kruidenmix en de takjes tijm erbij. Roer goed door en breng aan de kook. Als je bubbeltjes ziet verschijnen, zet dan het vuur laag. Voeg het klontje boter toe en roer tot de boter helemaal is gesmolten. Dek dan af met een deksel met daaromheen een theedoek en laat op het allerlaagste pitje in ongeveer 20 minuten gaar worden. Proef na 20 minuten even of de rijst goed gaar is. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Roer, als de rijst gaar, de rijst door zodat deze lekker luchtig is en roer de geraspte kokos erdoor.

Mango-salsa

 1. Snij de mango's langs de pit. Verwijder de schil en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de paprika's doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukjes. Pel en snipper de rode ui. Snij als je het aandurft de peper fijn.. Ik heb er zelf geen peper door gedaan. Hak de peterselie fijn. Doe de mangoblokjes, paprika, rode ui (en eventueel de peper) en peterselie in een mengkom. Strooi er ongeveer 1 theelepel zout en peper over, pers de limoen erboven uit en giet de honing en wat olijfolie erover. Meng alles goed door elkaar.

Eet smakelijk!

 1. Schep wat kokosrijst op een bord en leg er een jerk chicken kippenpoot op. Schep er wat mangosalsa naast.

 2. Eet smakelijk!

In de ingrediëntenlijst stond “all-purpose seasoning”. Ik had geen idee wat het was. Achteraf gezien had ik Aromat kunnen gebruiken, maar ik ben gaan google’n en ik kwam op deze kruidenmix uit. Deze gaf niet alleen een heerlijk resultaat, maar de kip kreeg er ook een prachtige kleur van. Van deze kruidenmix heb je een flinke eetlepel nodig. De rest kun je in een afgesloten potje bewaren en voor van alles en nog wat gebruiken…

 • 4 eetlepels paprikapoeder
 • 2 eetlepels garlic poeder
 • 2 eetlepels cayennepoeder
 • 1 eetlepel witte peper
 • 1 eetlepel zwarte peper
 • 2 theelepels zout
 • 2 theelepels tijm
 • 2 theelepels oregano
 • 2 theelepels komijn
 • 2 theelepels chilipoeder
Hoofdgerecht
caribbean, caribisch
caribbean feast, kookworkshop, original flava

Misschien vind je dit ook lekker?

Vietnamese streetfood – Jamie Oliver Cookery School

Mexican Streetfood Feast – Jamie Oliver Cookery School

Jamie’s “Butter Chicken”

Kip Kiev

Tortillataart met pulled chicken

Kabeljauw in chipotlesaus met mango-maissalsa

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Quinoa bowl met mango en vegetarische gegrilde stukjes

Kleverige kokosrijst met mango

Ananas-mango-banaan crumble

Omgekeerde ananastaart

Tataaaaa Tapioca!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *