Kip Kiev

door | 25 mei 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kip, oven, recept, vlees

Man, man, man, wat is dít weer een lekker recept: Kip Kiev van Jamie Oliver. Een heerlijk mals kipfiletje, gevuld met knoflook boter met gebakken spek en met een goudbruin, knapperig korstje. Zálig! Het is wel een beetje een vieze-vingers-recept. Eerst het vullen van de kipfilets met de knoflookboter. En daarna het paneren met de bloem, ei en paneermeel. En tussendoor heb ik echt 10x mijn handen gewassen, want ik kan natuurlijk niet met mijn vieze handen foto’s maken. Ik heb er -zoals in het Jamie recept- broccoli stamppot bij gemaakt. Maar ik denk dat het heerlijk is bij welke stamppot dan ook. Of bij gewoon gekookte aardappels met groenten. De gesmolten knoflook-boter die uit de kip loopt als je ‘m aansnijdt is echt zaaaaalig! Je hebt geen jus meer nodig. Van de knoflookboter heb ik nog ongeveer de helft over, trouwens. Die gaat of lekker op een stokbroodje, óf ik bak of vul er iets anders mee. Dat moet ik nog bedenken. Als je het restje kruidenboter wat langer wilt bewaren, dan kun je ‘m in de vriezer doen. Of je zou de helft van de kruidenboter kunnen maken. Dat kan natuurlijk ook.

Kip Kiev

Een heerlijk malse kipfilet, gevuld met kruidenboter en met een goudbruin en knapperig korstje.

 • 3 Kipfilets
 • 6 plakjes Ontbijtspek
 • 30 gram Bladpeterselie
 • 3 tenen Knoflook
 • 1 Citroen
 • 250 gram Boter
 • ½ theelepel Chilipoeder
 • 3 eetlepels Bloem
 • 1 Ei
 • 100 gram Paneermeel
 • Peper, zout
 • Olijfolie
 • Zonnebloemolie ((om in te frituren))
 1. Zet alle ingrediënten klaar.

 2. Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak daarin de ontbijtspek uit. Leg de spek daarna op een schoteltje, zodat het af kan koelen en knapperig kan worden. Als de spek is afgekoeld, hak het dan in kleine stukjes. Hak de blaadjes van de bladpeterselie fijn. Rasp de schil van de citroen. Doe de boter samen met de spek, peterselie, citroenrasp en chilipoeder in een mengkom. Meng goed door elkaar.

 3. Schep de kruidenboter op een vel bakpapier en rol het op, zodat er een rol ontstaat. Draai de uiteinden strak, zodat de boter samengeperst wordt. Laat opstijven in de koelkast.

 4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de kipfilet in, zodat er een soort envelopje ontstaat. Vul de kipfilet met een flinke eetlepel kruidenboter.

 5. Vouw de kipfilet dicht, zodat de boter helemaal ingesloten is. Strooi wat zout en peper over de kipfilets.

 6. Doe de bloem in een diep bord. Klop de eieren los in een ander bord. Doe de paneermeel in een ander bord. Haal de gevulde kipfilets, één voor één, eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en tot slot door de paneermeel.

 7. Verhit een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie in een (niet te grote) koekenpan. Frituur de gepaneerde kipfilets aan beide kanten in ongeveer 2 minuten mooi goudbruin.

 8. Leg de kipfilets uit de olie en leg ze op een bakplaat en bak ze in 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

 9. Serveer de Kip Kiev met een paar schijfjes citroen. Lekker met bijvoorbeeld broccoli-stamppot.

* Voor de voedingsinformatie heb ik de hoeveelheid zonnebloemolie voor en na het frituren gewogen. Op basis daarvan schat ik in dat we met drie personen ongeveer 40 gram olie binnen kregen. Omdat ik ongeveer de helft van de kruidenboter over had, heb ik de helft van de hierboven genoemde hoeveelheden van de boter, peterselie, citroenrasp gebruikt voor het berekenen van de voedingsinformatie.

Hoofdgerecht
Russisch
Gepaneerde kip, Gevulde kipfilet

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Gefrituurde kip met roerbakgroenten in honing-knoflook saus

Coq au vin blanc

Kipsaté uit de slowcooker

Jamie’s kip cacciatore

Jamie’s “Butter Chicken”

Broodje Bánh Mi

Freddie Mercury’s kip pastei

“Kip trein” van Rudolph

Kiprolletjes met spek en banaan & Aardappelpartjes uit de oven

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *