Coq au vin blanc

door | 1 apr 2021 | aardappel, avondeten, Frans, hoofdgerecht, kip, recept, saus, stoofschotel, varken, vlees

Gisteren, op mijn vrije woensdag, bracht ik een bliksem bezoekje aan mijn moeder: we hebben haar nieuwe fiets opgehaald. Na Pasen ga ik weer gezellig naar haar toe ga en dan gaan we samen een stukje fietsen. Duimen jullie dat het nog een beetje mooi weer is, dan? Na thuiskomst heb ik dit gerecht gemaakt. De kip was een try-out: het is kip poulet, die mam bij een boer had gekocht. Een compromis tussen kipfilet (die ik eigenlijk een beetje droog vind) en kippendij (wat manlief niet lekker vindt). Met die kip poulet, heb ik deze coq au vin blanc gemaakt: kip in witte wijn. Het was súper lekker. Zoonlief heeft gezellig geholpen met koken. Ik vind het zó leuk dat hij daar plezier in heeft. Het is een welkome afwisseling op gamen en school perikelen.
Het recept vond ik op de AH site. Ik heb grotendeels dezelfde ingrediënten gebruikt, maar ben een beetje losjes met de hoeveelheden omgesprongen. Dat komt allemaal niet zo nauw. Oh, en ik heb er kastanje champignons aan toegevoegd: die waren er heel lekker in.
In het AH recept werd de coq au vin geserveerd met aardappel puree uit een pakje. Maar puree maak ik liever zelf. Voor een ovenschotel vind ik puree uit een pakje wel handig, maar om zó te eten vind ik het niet zo lekker. En puree maken is eigenlijk een peulenschilletje. Een volgende keer denk ik dat ik het liever met gewone gekookte aardappelen eet, in plaats van met puree. Ik heb eigenlijk geen idee waar Fransen dit mee eten? Ook met iets van aardappel, ofzo? Of met stokbrood? Dat lijkt me ook lekker.

Coq au vin blanc

Héérlijk Frans stoofgerecht met kip, witte wijn en room. Klinkt heel chique, maar heel makkelijk om te maken. Aanrader!

 • 250 gram Kip poulet ((of kipfilet))
 • 150 gram Spekreepjes
 • 250 gram Kastanje champignons
 • 1 Ui
 • 2 stengels Bleekselderij
 • 250 gram Worteltjes
 • 100 ml Witte wijn
 • 200 ml Slagroom
 • ½ bosje Tijm
 • 30 gram Boter
 • 1 kg Aardappelen
 • 3 eetlepels Olijfolie
 • Zout, peper
 1. Zet alle ingrediënten klaar.

 2. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan of wok en bak daarin de spekreepjes en de kippoulet aan.

 3. Snij de kastanje champignons in plakjes en bak die, als de kip gaar is, met de kip en spekreepjes mee.

 4. Pel en snipper intussen de ui. Snij de stengels bleekselderij in de lengte door en vervolgens in stukjes. Snij de snack worteltjes iets kleiner. Als de kip gaar is, schep dan kipblokjes, spekreepjes en champignons uit de pan en bak er de ui, bleekselderij en worteltjes in aan. Rits de blaadjes van de takjes tijm en roer die door de groenten.

 5. Blus af met de witte wijn en giet daarna de slagroom erbij. Roer dan de kip, spekreepjes en champginons er weer door heen. Laat op een laag pitje een half uurtje sudderen met de deksel op de pan.

 6. Kook intussen de aardappelen gaar. Giet af en stamp met het klontje boter en eventueel wat kookvocht tot een smeuïge puree.

 7. Schep wat puree op een bord en schep er wat coq au vin over.

 8. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Frans
Coq au vin, Kip, Roomsaus, Stoofschotel, Wijn

Misschien vind je dit ook lekker?

Boeuf Bourguignon uit de slowcooker

Ratatouille

Jus

Parelgerst met kip

Pasta met champignonsaus met kip, kaas en courgette

Spruiten met champignons en spekjes in roomsaus

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *