Ratatouille

door | 24 feb 2021 | avondeten, Frans, hoofdgerecht, recept, saus, stoofschotel, vegan, vegetarisch

Mijn jongste broer, Machiel, had een aflevering gezien van Gort a la Carte en daarin at Ilja Gort ratatouille. Dat leek hem wel lekker. Of ik dat al eens gemaakt had? Eh, nee, eerlijk gezegd niet. Ik ben niet zo thuis in de Franse keuken. We spraken af dat we dat een keer samen zouden maken. Ik vond een recept in een kookboek met Franse recepten dat ik een tijdje terug van mijn schoonzus kreeg. We hebben onze kook-en-eet-afspraak een paar keer moeten verzetten, maar vandaag was het eindelijk zo ver.

Het ís even wat werk, maar dat gaf eigenlijk niet, want zowel broerlief als zoonlief hebben meegeholpen. We stonden gezellig samen de groenten te snijden en de tomaten te ontvellen en de pitjes er uit te halen. Onderwijl gezellig kletsend over vanalles en nogwat: over corona, economie en plannen voor de toekomst. Het ís even wat werk, ratatouille, maar het was dan ook Goddelijk! En volgens Ilja is het de dag erna nóg lekkerder. Het restje heb ik met broerlief mee gegeven.

Ingrediënten (6 personen)
1,5 kilo tomaten
3 courgettes
2 aubergines
2 rode paprika’s
2 uien
4 tenen knoflook
1 laurierblaadje
een paar takjes tijm
een paar takjes basilicum
1 theelepel suiker
zout, peper, olijfolie
stokbrood (vers of afgebakken)

Bereiding
Rooster de paprika’s in de airfryer of oven tot het velletje gaat blakeren. Doe de paprika’s dan in een schaal en dek af met plastic folie. Laat een tijdje staan. Snij de geroosterde paprika’s doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in repen of in stukjes.

Breng een pannetje water aan de kook. Kruis de tomaten in en leg ze in het kokende water tot het velletje begint los te laten. Laat de tomaten dan in koud water afkoelen. Ontvel de tomaten en verwijder de harde steelaanzet en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snij de aubergines en de courgettes in blokjes. Pel en snipper de uien. Snij de knoflooktenen fijn.

Verhit een scheutje olie in een wokpan en bak daarin de paprika aan. Laat de gebakken paprika uitlekken in een vergiet. Verhit vervolgens weer een scheutje olie in de wokpan en fruit dan de ui aan. Doe de ui bij de paprika in het vergiet en laat uitlekken.

Verhit weer wat olie in de wok en bak de courgette aan. Laat ook de courgette uitlekken. Verhit weer wat olie in de wok en bak de aubergineblokjes tot ze licht beginnen te kleuren.

Verhit een scheutje olie in een braadpan en doe daarin de tomatenstukjes, de knoflook, tijm en laurier.

Breng even aan de kook en voeg dan de paprika, ui, courgette en aubergine toe.

Roer goed door, breng aan de kook en laat met deksel op de pan minstens een half uur zachtjes doorpruttelen. Roer wel af en toe door..

Neem dan de pan van het vuur. Knip of snij de basilicum fijn en roer die nog door de ratatouille. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met stokbrood.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zonnige quiche

Oma’s soep uit de Provence

Boeuf Bourguignon

Vega Shakshuka

Tarkari – auberginecurry

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *