Zonnige quiche

door | 16 mei 2020 | avondeten, Frans, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Hieperdepiep? Hoeraaaaaaa!!!! Ik ben jarig, vandaag! In deze lockdown-tijd (of eigenlijk moet ik zeggen “social distancing” tijd) is dat best wel gek. We vieren het niet echt, dus aan de ene kant was vandaag een gewone zaterdag waarop ik boodschappen deed. Aan de andere kant werd ik wél wakker gezongen door man en kinderen, kreeg ik ontbijt op bed, kreeg ik bloemen en een cadeautje met de post, heel veel felicitaties via Facebook en telefoon, en kwam er spontaan toch visite. En daardoor voelde ik me toch best wel jarig. Morgen komt mijn moeder op bezoek. Fijn! Als het goed is is het morgen redelijk weer, dus kunnen we veilig buiten zitten, uiteraard op anderhalve meter.
De taart maak ik morgen pas, dus vandaag nog even geen foto’s van taart. Maar wel van deze feestelijke quiche. Hier kwam een filmpje van voorbij op facebook en natuurlijk wilde ik die zonnige quiche ook wel maken! Grappig idee, hè, zo’n zonnetje? Hij werd niet zo mooi als in het filmpje (ik werd een beetje beperkt door mijn rechthoekige bakplaat), maar ik vond ‘m toch heel erg geslaagd! Hij is lekker zonnig én hartstikke lekker: die bladerdeegkorst met kaas en de courgette en paprika met gesmolten camembert! Héérlijk!
En nu zit ik, tijdens het typen van dit blogje, te genieten van de “Eurovision – Europe, Shine a light!” uitzending. Héérlijk! Ik hou er van!

Ingrediënten
2 rollen koelvers bladerdeeg
2 courgettes
3-4 rode, gele en/of oranje paprika’s
1 camembert
3 eieren
150 gram geraspte kaas
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol beide rollen bladerdeeg uit en snij er een stuk van ongeveer 12 cm af. Leg de afgesneden stukken even opzij, die ga je later nog gebruiken. Bestrooi de onderste laag met ongeveer de helft van de geraspte kaas. Leg de tweede plak er op en druk een beetje aan.

Leg er een diep bord op op zijn kop op het bladerdeeg en snij met een scherp mes de “zonnestralen”, vanaf het bord naar de rand.

Snij de camembert in zes stukken en leg die in het rondje, ongeveer twee centimeter van de snij-rand.

Was de courgettes en snij ze in dunne plakjes van 1-2 mm dik. Zet een randje van courgetteplakjes rondom de camembert-partjes. Snij de rechte stukken bladerdeeg door zodat je een strook van 8 cm en een strook van 4 cm krijgt. Zet de stroken van 8 cm óm de courgetteplakjes heen. Als je nog niet helemaal rond bent, plak dan de stroken van 4 cm aan elkaar en gebruik dat voor het resterende stuk. Plak indien nodig het bladerdeeg aan elkaar met wat water. Buig de bovenrand van het bladerdeeg iets naar buiten.
Duw met een vork de opstaande rand bladerdeeg vast aan de bodem.

Zet om de bladerdeeg weer een rand van plakjes courgette. Nu is het tijd om de “zonnestralen” te maken. Rol één strook van de bladerdeeg-bodem op en duw die voorzichtig tegen de courgetteplakjes aan, zodat het rolletje het plakje courgette op zijn plek houdt.

De twee stroken die er naast liggen maak je van boven een héél klein beetje nat met je vingers en dan draai ze ze naar elkaar toe en duwt ze tegen elkaar, zodat ze aan elkaar plakken en een puntje vormen om het opgerolde stukje heen. Doe dit rondom met de rest van de stroken.

Was de paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika’s in reepjes. Leg die reepjes tussen en over de camembert. Zorg dat je afwisselend geel, oranje en rood gebruikt. Bestrijk de courgetteplakjes voorzichtig met een kwastje met wat olijfolie.

Breek de eieren in een mengkom en klop ze los. Bestrijk de bladerdeeg met wat van het geklutste ei.
Strooi dan wat zout en versgemalen peper in de rest van het ei en roer de rest van de geraspte kaas erdoor. Giet het kaas-ei-mengsel over de paprika-reepjes.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de quiche in ongeveer 30 minuten mooi bruin en gaar.

Snij de quiche in vier stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Omgekeerde bladerdeegpizza van Jamie

Zalm-courgettetaart

Preitaart met gerookte spekreepjes

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Sperziebonentaart

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

Tomaten-taart

Fusilli met paprikasaus, pistachekruimels en Parmezaan

Pasta peperonata

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *