Preitaart met gerookte spekreepjes

door | 21 feb 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, varken, vlees

Free begint sinds vanmiddag weer redelijk op te knappen. Gelukkig maar, want vanmorgen was hij werkelijk niet te genieten. Hij lag een partij te mopperen en te piepen en te klagen op de bank. Ik snap wel dat dat was omdat hij zich heel rot voelde, maar ik werd het best wel een beetje zat, op een gegeven moment. Gelukkig viel hij nog een paar uur in slaap en daarna knapte hij snel op. Hij kan gelukkig ook weer zijn eten binnenhouden. Nu Free weer op de been is, is de beurt aan Edwin. Hij is vanmorgen nog wel naar zijn werk geweest, maar ligt al de hele middag en avond voor pampus op bed. En ik had nog wel deze preitaart mét spekjes gemaakt. Voor Lone heb ik een mini-taartje zónder de spekjes gemaakt. Ze vond ‘m alleen een beetje flauw. Ik had natuurlijk de spekjes moeten vervangen in plaats van gewoon weglaten. Misschien dat ik volgende keer wat parmezaanse kaas of feta kan toevoegen, ofzo. Dat vlechtwerk van bladerdeeg vond ik wel leuk, erove. Maar als je geen bladerdeeg genoeg hebt, of een beetje haast hebt, of geen zin in gedoe, dan kun je dat ook weglaten, natuurlijk. Die gesmolten kaas erover staat ook al heel mooi.

Ingrediënten
5 preien
1 ui
1 pakje bladerdeeg (diepvries)
4 eieren
1 bakje kruidenroomkaas
125 gram gerookte spekreepjes
150 gram geraspte kaas
3 eetlepels paneermeel
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en fruit daarin de ui aan. Snij de preistengels in de lengte doormidden en spoel onder de kraan eventueel zand en vuil tussen de bladen vandaan. Snij vervolgens de prei in halve ringen.

Als de ui glazig is en begint te bruinen, voeg dan de preiringen toe en bak die mee. Bak in een koekenpan de spekreepjes uit.

Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar, zodat ze kunnen ontdooien. Bekleed een springvorm met bakpapier (zowel de bodem als de wanden). Bekleed vervolgens met bladerdeeg. Strooi wat paneermeel op de bodem. Als de spekjes uitgebakken zijn, verdeel ze dan over de bodem.

Doe de prei in de taartvorm. Snij het bladerdeeg af op de hoogte van de prei. Hou de afgesneden bladerdeeg even apart. Van grote stukken kun je zo nog repen snijden om over de taart te leggen. Klop de eieren los in een mengkom. Hou ongeveer een eetlepel ei apart en klop dan de kruidenroomkaas door de eieren. Giet het ei-roomkaas-mengsel over de prei.

Strooi de geraspte kaas over de prei. Snij repen van de bladerdeeg die over is en leg die in een ruit-patroon over de hartige taart. Besmeer het bladerdeeg met ei.

Zet de hartige taart ongeveer 45 minuten in de oven. Check halverwege even of de bladerdeeg niet te donker wordt. Dek in dat geval de bovenkant van de taart af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Preitaart

Preistamppot

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Aardappel-preisoep

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Witloftaart

Banaan en kaastaart

Sperziebonentaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *