De kinderen waren niet echt enthousiast toen ze door hadden dat we zuurkool zouden eten. Maar écht, als je ‘t op deze manier klaarmaakt, dan is zuurkool écht heel erg lekker.
Eindoordeel van de kids was “Niet heel vies”. Wat volgens mij zoiets betekent als “Het was eigenlijk best wel lekker, maar dat kunnen we natuurlijk niet meer zeggen, nu…”
Zowel manlief als ik vonden ‘t zálig!
En de kids hebben allebei hun bordje leeg gegeten, dus misschien wennen ze er nog wel eens aan… ooit.

Ingrediënten
1 pakje zuurkool
3 kippenbouten
50 gram spekjes
1 tros druiven
1 schaaltje walnoten
50 gram boter
1 pakje bladerdeeg (diepvries, 10 vellen)
peper en zout
paneermeel
1 ei

Bereiding
Verhit in een koekenpan de boter en bak hierin de kippenbouten aan beide kanten bruin. Doe een half kopje water in de pan en laat de kippenbouten met de deksel op de pan gaar sudderen. Als het vlees loslaat van het bot is het goed gaar. Laat de gare kippenbouten afkoelen. (Je kunt de kip natuurlijk al ruim van te voren bakken – dat doe ik in ieder geval, zodat ik niet mijn vingers brand…)

Pluk het kippenvlees van de botten. Verdeel grotere stukken in kleinere stukjes door het uit elkaar te trekken.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Halveer de druiven en verwijder de pitjes. Dat gaat heel makkelijk met je nagels.
Bak de spekjes even uit in een klein pannetje.
Doe de zuurkool in een vergiet en spoel even af onder de kraan. Laat goed uitlekken.
Doe de zuurkool met de druiven, walnoten, stukjes kip en de spekjes in een kom en meng goed.
Vet een ovenschaal goed in en bekleed met plakjes bladerdeeg. Laat de plakjes een heel klein stukje overlappen, zodat het één bodem wordt. Zorg dat de bladerdeeg een beetje tegen de rand van de ovenschaal opstaat. Ik had voor mijn ovenschaal net iets minder dan vijf plakjes nodig, voor de bodem. Strooi hier ruim paneermeel in, zodat de bodem niet klef wordt van het vocht uit de zuurkool. Doe daar het zuurkoolmengsel op.

Dek nu de zuurkool af met plakjes bladerdeeg. Dek het een beetje toe: indien mogelijk duw je de bovenste plakjes tegen de onderste aan, zodat ze aan elkaar vast plakken. Als je wilt kun je met een scherp mesje ruitjes in het bladerdeeg tekenen. Klop het ei los in een schaaltje en bestrijk het bladerdeeg dakje met ei.

Zet de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer een kwartier tot de bladerdeeg mooi goudbruin in.

Zet de ovenschaal op tafel en schep daar de stukken zuurkool-taart op.

Eet smakelijk!

Volg en like:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial