Oma’s soep uit de Provence

door | 20 jan 2020 | Frans, oma's recept, recept, soep, vegetarisch

“Voor iemand met een hamer ziet alles er uit als een spijker” kent u die uitdrukking? Nou, zo werkt dat ook als iemand net een passeerzeef heeft, kan ik je vertellen. Dan ga je echt op jacht naar dingen die je kunt pureren.
Dit is Dé Soep van mijn oma: “Soep uit de Provencie – Frankrijk”. Die heb ik eigenlijk al eens op mijn blog gezet, maar toen had ik nog geen passeerzeef. En nu wel. Dus nu wilde ik ‘m nóg eens maken. Toch even proberen of de soep daar nóg lekkerder van zou worden.

Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt, want vorige keer was ‘ie wel héél snel op. De uien en tomaten heb ik er met huid en haar in gedaan. Dus inclusief het bruine schilletje van de uien. Dat zou mijn oma, denk ik, nooit gedaan hebben, maar volgens Nigella en Jamie geeft juist dat schilletje een mooie kleur en extra smaak aan je soep of bouillon. En alles gaat toch door de passeerzeef, dus hoppakee.
In eerste instantie had ik een beetje onderschat hoeveel soep het zou worden, met die dubbele hoeveelheid. Ik begon in mijn gewone grote pan, maar daar paste het niet in, allemaal. Alle groenten pasten wel, en er kon nog anderhalve liter bouillon bij. Maar toen zat ‘ie tjokvol.
Dus toen heb ik alles maar overgegoten in mijn grote soeppan, daar paste het wel in. Makkelijk zelfs.
Of de soep lekkerder was, mét passserzeef? Yes! Echt wel! Met de passeerzeef kon ik echt alle álles uit de groenten persen, en dat lukte met een pollepel in een gewone zeef toch niet helemaal. Dus wat mij betreft écht een aanrader om aan te schaffen, zo’n passeerzeef. Hoeft heus geen nieuwe te zijn, hoor. Ga gewoon eens bij je lokale kringloopwinkel kijken of er misschien nog een goed-werkend exemplaar.

Ingrediënten (voor 8 personen)
50 gram boter
4 grote uien
1 kilo prei
1 kilo tomaten
6 eetlepels bloem
6 bouillontabletten (groentebouillon)
zout, peper
1 bekertje slagroom (100 ml)

Bereiding
Smelt de boter in een pan. Snij het de onder- en bovenkant van de ui en snij de ui in grove stukken (het bruine velletje mag je er aan laten zitten). Bak de de ui glazig in de boter.

Snij de stengels prei in de lengte door en spoel eventueel zand ertussenuit onder de stromende kraan. Snij de prei in stukken. Doe de prei bij de ui en bak mee. Snij de tomaten in stukken en doe die bij de uien en de prei.
Breng intussen 2 liter water aan de kook en los 4 bouillonblokjes op in het kokende water.

Strooi de bloem over de groenten, en giet er dan de bouillon over. Roer goed door en breng aan de kook.

Laat op een laag pitje drie kwartier zachtjes sudderen. Haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen.

Maal de soep door een passeerzeef. Als het zeefje te vol komt te zitten met “prut”, maak het dan even schoon.

Breng de soep aan de kook en voeg de overige twee bouillontabletten toe. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Giet voor het opdienen voorzichtig een klein bekertje slagroom erbij. Als je de slagroom erbij giet, dan wordt de room meteen een beetje “korrelig”, dat komt door het zuur van de tomaten. Maar maak je geen zorgen: als je de room er helemaal door roert, dan merk je daar niks meer van en dan wordt het gewoon een heerlijke zachte, romige soep.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Verse tomatensoep

Aardappel-preisoep

Groentekrat-soep

Champignonsoep

Ossenstaartsoep

Mam’s erwtensoep

Indische koolsoep met biefstukreepjes

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *