Groentekrat-soep

door | 8 jan 2020 | eenpansgerecht, lunch, recept, soep, vegan, vegetarisch

Vandaag, op mijn vrije dag, kwam ik er eindelijk aan toe om eens even mijn groentekrat in de voorraadkast uit te mesten. Zo na de feestdagen waren er allerlei restjes groenten blijven liggen die hoognodig op moesten. Mijn worteltjes lagen een beetje te verpieteren, ik had een handvol losse knoflooktenen, de puntpaprika’s begonnen te rimpelen, de bleekselderij werd zacht, er kwam een plek op de paksoi. Zonde om weg te gooien, natuurlijk, en daarom heb ik er groentekratsoep (ook wel: groentelasoep) mee gemaakt. Dat is een soep waar je vanalles in gooit wat je toevallig in huis hebt.

Ik ga hieronder wel typen wat er allemaal in ging, maar het is dus niet de bedoeling dat je dat er speciaal voor gaat kopen. Wacht gewoon een keer tot je allerlei groenten over hebt, en gebruik die dan lekker. De groenten die je even moet aanbakken (zoals ui, knoflook, bleekselderij, prei e.d.) doe je het eerst, en daarna doe je de rest van de groenten erbij, waarbij je de groenten die langer moeten meekoken eerder toevoegt, dan de andere. Je kunt de soep op smaak brengen hoe je wilt. Ik heb nu voor kerrie-knoflook-gember-kokosmelk gekozen. Maar je zou natuurlijk ook heel goed Italiaanse of Provencaalse kruiden kunnen gebruiken. Net waar je trek in hebt. Zo’n groentekrat of -lasoep is een mooie manier om je groenterestjes op te maken, zodat je ze niet uiteindelijk weg gooit en je krijgt een flinke portie groenten binnen. Én het is nog lekker, ook!

Ingrediënten
1/2 bos bospeen
1/2 stronk bleekselderij
3 stronken witlof
2 rode puntpaprika’s
1 1/2 komkommer
1 courgette
3 sjalotten
1 rode ui
een paar tenen knoflook
1 rode peper
1 aardappel
1 perssinaasappel
1 paksoi
3 bouillontabletten
1 flinke eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel tomatenpuree
1 koffielepel bakgember
200 ml kokosmelk
olie

Bereiding
Verhit in een flinke pan met dikke bodem een scheut olijfolie. Pel en snipper de sjalotten en de rode ui. Fruit de ui op een laag pitje zachtjes aan. Pel de tenen knoflook en bak die met de ui mee. Snij de stengels bleekselderij in stukjes en voeg toe aan de pan. Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Omdat we niet van zo heel pittig eten houden, heb ik de halve pepers helemaal mee gekookt, zodat ik ze er later uit zou kunnen vissen. Als je wel van pittig houdt, dan kun je ze fijn snijden en gewoon in de soep laten als je gaat pureren.

Schil de aardappel en snij in blokjes. Snij de puntpaprika’s door, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snij in kleine stukjes. Schil de komkommer en de courgette en snij in blokjes. Was de worteltjes en snij in stukken. Voeg de gesneden groenten aan de pan toe. Strooi de kerriepoeder er over en voeg de bakgember toe. Roer goed door en laat even kort aanbakken. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer weer goed door. Blus af met 1,3 liter water. Verkruimel de bouillontabletten boven de soep en breng aan de kook.

Rasp de schil van de perssinaasappel boven de pan en pers vervolgens het sap uit de sinaasappel. Voeg toe.
Verwijder eventueel lelijke bladeren van de witlof en snij in repen. Snij de paksoi in stukken en was die in een vergiet. Voeg de witlof en paksoi toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook. Laat de soep zo lang koken tot de groenten goed gaar en zacht zijn.

Haal de pan van het vuur en pureer de groenten met een staafmixer. Giet de kokosmelk in de gepureerde soep en breng opnieuw aan de kook. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met nog een (deel van een) bouillontablet en/of nog wat extra kerriepoeder.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Hoe-zal-ik-‘m-eens-noemen-soep (met bier)

Ratjetoe-soep

Bleekselderijsoep met snoeptomaatjes en Danish blue

Witlofsoep met mais

Paprika-courgettesoep met kerrie

Wortel-pastinaaksoep met gember en sinaasappel(sap)

Courgettesoep met prei en appel

Zoete aardappelsoep met prei, kerrie en kokosmelk

Paprikasoep

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *