Paprikasoep

door | 12 apr 2019 | lunch, recept, soep, vegetarisch

Hebben jullie dat ook altijd, dat je eigenlijk maar één paprika nodig hebt voor een gerecht, maar dat je ’t dan zonde vindt om één losse paprika voor 99 cent te kopen, terwijl je er drie voor 1,39 kunt kopen? “Ik bedenk nog wel iets met die andere paprika’s”, denk ik dan. Ik had inmiddels een flinke verzameling gele en rode paprika’s opgebouwd in de bijkeuken. En dus bedacht ik dat ik wel lekker paprikasoep kon maken. Ik heb al eens eerder paprikasoep (met smeerkaas) op mijn blog gezet, maar dit keer maakte ik een paprika-paprikasoep: met paprikapoeder. Dat gaf een heerlijk Hongaars tintje aan de soep. Ik heb de gare paprika door een zeef geperst, zodat de velletjes achterbleven. Een volgende keer zou ik misschien wel net zo lief de staafmixer gebruiken om de soep te pureren. Dan krijg je wel van die kleine velletjes, maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg. En ’t scheelt wel best wel veel werk. En afwas…

Ingrediënten
5-6 paprika’s (rood, geel en oranje)
2 uien
250 ml witte wijn
1 bouillonblok (groente)
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 blikje tomatenpuree
2 x 25 gram boter
2 eetlepels bloem
water
zout en peper
een paar blaadjes verse basilicum voor de garnering – optioneel

Bereiding
Was de paprika’s, snij ze door en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika’s in stukken. Pel en snipper de uien.
Verhit in een braadpan een klontje boter en bak daarin de ui en de paprika voor ongeveer 5 minuten. Strooi dan de paprikapoeder en de basilicum over het paprika-mengsel en roer goed door.

Doe dan de wijn erbij. Breng aan de kook en laat op een laag pitje ongeveer een half uurtje zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.


Giet de soep/bouillon door een zeef over in een andere pan. Duw met een lepel de paprika en ui door de zeef, zodat ín de zeef alleen nog de velletjes over blijven.
Schraap de onderkant van de zeef af en doe dat ook in de bouillon.
Verhit in weer een ander pan het tweede klontje boter. Als het gesmolten is, roer dan de bloem er door heen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en roer goed door. Voeg, als alle bouillon is toegevoegd, het bouillonblok, de tomatenpuree en een halve liter water toe. Roer goed door en breng opnieuw aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken en breng op smaak met zout en/of peper.


Schep in een diep bord of soepkom en garneer met een paar blaadjes basilicum.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *