Bleekselderijsoep met snoeptomaatjes en Danish Blue

door | 9 nov 2018 | eenpansgerecht, kaas, lunch, recept, soep, vegetarisch

Ik hou echt enórm van soep. Mijn lunch is eigenlijk niet compleet zonder… Op mijn werk hebben we in het bedrijfsrestaurant altijd keuze uit twee soepen. Vandaag was mijn thuiswerkdag en dan maak ik vaak zelf een soepje, tussendemiddag. Ik had nog wat groenten liggen van afgelopen week: bleekselderij en snoeptomaatjes en een vleestomaat. En daar was weer een héérlijk soepje van te maken.

Ingrediënten
1/2 stronk bleekselderij
1/2 emmertje snoeptomaatjes (250 gram)
1 vleestomaat
2 bouillontabletten (groente)
1 klein bekertje slagroom (125 gram)
40 gram roomboter
2 eetlepels bloem
1 klein stukje Danish Blue (+/- 40 gram)
2 kleine uien

Bereiding
Kook 1 liter water en los daarin de bouillontabletten op. Snijd de ui in kleine stukjes. Snij de stronk van de bleekselderij. Hou de binnenste paar dunne stengeltjes en een paar mooie blaadjes apart en snij de overige stengels in ringen. Verwijder indien nodig aangetaste blaadjes en snij dan ook de blaadjes fijn.
Was de snoeptomaatjes en snij die doormidden. Was de vleestomaat, verwijder het kroontje en snij in grove stukken.

Verhit een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Fruit daar de ui even licht in aan. Als de ui een beetje glazig is, voeg dan de bloem toe en roer meteen goed door met een pollepel. Bak de roux even een minuutje aan, en doe er dan met kleine beetjes tegelijk de bouillon bij, onder goed doorroeren. Voeg telkens weer een scheutje bouillon toe.

Als je alle bouillon hebt toegevoegd, breng dan de gebonden soep aan de kook en voeg de bleekselderij toe – zowel de ringen als de blaadjes.

Breng aan de kook en voeg de tomaatjes toe. Breng opnieuw aan de kook en laat ongeveer een minuut of twintig doorkoken. Pureer dan met een staafmixer de groenten fijn. Verkruimel de Danish Blue boven de soep en roer goed door zodat de kaas smelt en je er niets meer van terug vindt.
Voeg dan de slagroom toe, roer er goed doorheen en warm even goed door (maar breng niet meer aan de kook).

Snij nu de overgebleven dunne stengeltjes in fijne ringetjes. Schep de soep op, doe er een klein schepje rauwe bleekselderijringetjes bij. Dit zorgt voor een heerlijk knapperige bite van je soep. Versier met wat achtergehouden blaadjes.

Eet smakelijk!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *