Ossenstaartsoep

door | 11 jan 2019 | lunch, recept, rund, soep, vlees

Toen ik boodschappen deed, woensdag, zag ik ossenstaart liggen in het vleesschap. Het water liep me meteen in de mond van de gedachte aan een lekkere gebonden ossenstaartsoep. 
Vandaag heb ik thuiswerkdag. Één van de voordelen daarvan is, dat ik tussen de middag een lekkere soep of salade kan maken. Ik mag niet klagen over het bedrijfsrestaurant, hoor, het eten is daar prima. Maar zelfgemaakte soep blijft natuurlijk tóch het allerlekkerste. Natuurlijk is het ook een groot voordeel dat ik op zo’n dag geen reistijd heb. Dat scheelt toch zo’n twee en een half uur.
Het werd uiteindelijk wel een beetje een late lunch, omdat ik de soep pas halverwege de ochtend opgezet heb en het moet toch een paar uur trekken. Maar lékker dat ie was?!

Ingrediënten
1 pond ossenstaart (2-3 stukjes staart)
2 eetlepels bloem
1 stukje boter (ongeveer 50 gram)
1 prei
2 uien
2 blikjes tomatenpuree
2 stengels bleekselderij
3 bospeentjes (of 1 grote peen)
2 teentjes knoflook
2 laurierbladen
2 runderbouillon tabletten
10 zwarte peperkorrels
een paar takjes tijm
een paar takjes bladpeterselie

Bereiding
Los de bouillontabletten op in een liter kokend water.
Pel de knoflook en snij in plakjes. Pel de ui en snij in grove stukken. Was de prei, peentjes, en de bleekselderij en snij in grote stukken.


Bestrooi de stukken ossenstaart met bloem. Verhit in een braadpan de boter. Bak de stukken ossenstaart bruin in de boter. Haal de ossenstaart uit de pan en fruit de plakjes knoflook even kort aan in het hete bakvet. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak even een paar minuten aan. Doe dan de rest van de groenten (ui, prei, wortel, bleekselderij) erbij en roer goed door. Als de groenten iets zacht wordt, roer dan de bloem erdoorheen en leg de stukken ossenstaart er op. Doe de kruiden (laurier, tijm en peterselie) en de peperkorrels erbij.

Giet de hete bouillon erbij. Roer goed door en doe de deksel op de pan. Laat 2-3 uur zachtjes doorpruttelen.
Roer af en toe nog even door en doe dan gauw de deksel weer op de pan.
Als het vlees zacht wordt, haal dan de stukken ossenstaart uit de pan. Laat de staartstukken afkoelen en pluk het vlees van het bot af.


Giet de soep door een zeef. Duw het met een pollepel een flink aan, zodat je zoveel mogelijk soep over houdt. Omdat het toch een gebonden soep is, geeft het niet als je wat groenten door de zeef perst. Integendeel: daar wordt je soep alleen maar lekkerder van. Doe het vlees terug in de soep en zet de pan nog even op het vuur.
Proef even of je de soep nog verder op smaak moet brengen. Ik vond ‘m prima, zoals ie was, maar misschien wil jij er nog peper en/of zout aan toevoegen.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *