Indische koolsoep met biefstukreepjes

door | 6 feb 2019 | avondeten, hoofdgerecht, lunch, Oosters, recept, rund, soep, vlees

Dit recept komt uit mijn nieuwe “Koken in Langedijk” kookboekje. Die wilde ik heel graag hebben omdat mijn vader’s familie daar uit die omgeving kwam (heel, heel vroeger). Het is echt een super leuk kookboekje en het staat boordevol met recepten met kool: natuurlijk de Langedijker koolschotel, koolsalade, koolsoep, zuurkoolkroketjes, zuurkooltaart, zuurkoolsoep, rodekoolsalade, koolschotels, zuurkoolschotels op x manieren, koolrolletjes, gestoofde kool, gebakken kool, koolstamppot… Ge-wél-dig! Het schijnt dat er veel kool verbouwd wordt in die streek, vandaar. En veel Langedijkers werk(t)en in de zuurkoolfabriek in een naburig dorp. Maar al die koolrecepten deden me wel een beetje denken aan de film Forrest Gump, waarin Bubba (het legermaatje van Forrest) opsomt wat je allemaal met garnalen kan maken.
Bij dit recept, de Indische koolsoep, staat een foto van de commandant van de brandweer van Langedijk. En die deed me een beetje aan mijn vader denken. Niet alleen omdat mijn vader ook brandweer commandant was (maar dan in Leimuiden, ipv in Langedijk), maar ook door zijn grijze haar, bril en vriendelijke gezicht.
Ik denk niet dat mijn vader deze soep lekker gevonden zou hebben. Pap had het liefst gewoon aardappels, vlees en (niet al te veel) groenten. En ík hou wel van een lekkere, rauwe biefstuk: even tssssssssj-tssssssssj beide kanten dicht schroeien en smullen maar! Maar mijn vader moest daar niets van hebben. Die wilde zijn biefstuk in reepjes gesneden en door-en-door doorbakken. Kan allebei! Dus zie maar wat je met dit recept doet: of je je biefstuk nog rood van binnen wilt, of dat je ‘m eerst in reepjes snijdt en die lekker doorbakt. Of misschien wil je helemaal geen vlees bij? Dan kun je er een lekkere omelet bij bakken en die er in reepjes overheen doen. Vast ook heel lekker!

Ingrediënten
1/2 witte kool
1/3 Chinese kool
1 prei
2 bospeentjes
2 bosuitjes
1 mie-nestje
2 biefstukken
2 theelepels sambal
4 eetlepels ketjap manis
4 bouillonblokjes (kip)
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
olie

Bereiding
Verwijder indien nodig het buitenste blad van de kool, snij de harde kern er uit en snij de kool in dunne reepjes. Snij de Chinese kool in dunne reepjes. Was de prei en snij in dunne (halve) ringen. Was de waspeentjes, verwijder het loof en het puntje en snij de wortel in dunne plakjes.
Verhit een scheut olie in een grote pan en roerbak daarin de kool, prei en wortel tot de kool een beetje zacht begint te worden. Kook twee liter water en los daarin de bouillonblokjes op.
Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Giet dan de bouillon erover, roer goed door en breng aan de kook. Doe de ketjap en de sambal bij de soep en knijp het mie-nestje erboven fijn en roer goed door.

Dep de biefstuk droog met een keukenrolpapiertje. Verhit in een koekenpan het klontje boter en een klein scheutje olie. Wacht tot de boter mooi bruin is en leg dan de biefstukken in de pan. Bak de biefstuk aan beide kanten mooi bruin, maar zorg (als je daarvan houdt, tenminste) dat de binnenkant mooi rood blijft.
Neem de biefstukken uit de pan en bestrooi met wat zout en peper. Laat de biefstuk even rusten voor je ‘m in reepjes snijdt. Snij de bosuitjes in dunne ringetjes.

Schep de soep in een bord of kom en leg er een paar reepjes biefstuk bovenop. Strooi er een paar ringetjes bosui over.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *