Mam’s erwtensoep

door | 3 nov 2019 | avondeten, eenpansgerecht, Hollands, hoofdgerecht, oma's recept, recept, soep, varken, vlees

Dit is het erwtensoeprecept van mijn moeder! Lone is sinds een paar maanden vegetarisch, maar voor oma’s erwtensoep maakt ze een uitzondering, zei ze laatst, want die vindt ze zó ontzettend lekker! Nou, dat liet oma zich geen twee keer zeggen, natuurlijk… Dus toen Lone en ik bij mam waren, van ’t weekend, aten we lekker oma’s erwtensoep.
We hadden een druk programma, gisteren. Voor mijn gevoel hadden we ’t programma van wel drie dagen in één dag. ’s Ochtends ben ik met Lone naar de opendag van Hogeschool van Amsterdam geweest. Daarna zijn we weer terug naar mijn moeder gegaan, waar we gezellig samen met mijn broers, schoonzus en nichtje erwtensoep hebben gegeten. En daarna weer naar Amsterdam naar het concert “This is John Williams” van De Amsterdamse Tramharmonie, waar een vriend in meespeelt. Die John Williams is de componist van de muziek in Star Wars, Harry Potter, E.T., Schindler’s list, Indiana Jones, Jurassic Park, Superman en nog véél, véél meer. Het was echt súper mooi. Ik luister nu naar de playlist “This is: John Williams” op Spotify. Live is natuurlijk vele malen indrukwekkender, maar ik geniet van de prachtige muziek!

De erwtensoep hadden we op vrijdag al klaar gemaakt. Ik had een foto van de ingrediënten naar Lone ge-appt: “Drie keer raden wat we morgen eten…”. Ik was een beetje bang dat ze af zou haken als ze zou zien hoeveel vlees er in zat, maar ze appte heel enthousiast meteen “ERWTENSOEP!!!!!!!!!” terug. De soep is het lekkerste als je ‘m een dag van tevore maakt, dus nadat de soep klaar was, vrijdag, hebben we ‘m koel weg gezet. Zo kon de soep lekker nog wat indikken en werd ie nóg lekkerder. En op zaterdag hoefde we ‘m alleen nog maar op te warmen en op te eten…

Ingrediënten
400 gram krabbetjes
300 gram speklappen
250 gram gerookte spekreepjes
1 pak spliterwten (500 gram)
1/4 knolselderij in blokjes (die van mam kwamen uit de diepvries)
1 winterpeen
1 prei
1 pakje erwtensoep
4 liter water
zout en peper
Lekker met rookworst, Zeeuws spek en roggebrood

Bereiding
Doe de spliterwten met het vlees in een pan met ruim water (zonder zout) en breng aan de kook.

Laat het vlees en de erwten zachtjes een paar uur koken tot het vlees gaar is. Roer af en toe door. Haal de krabbetjes en de speklappen uit de pan. Haal het bot uit de krabbetjes en snij het vlees in stukjes. Snij ook de speklappen in stukjes en doe het vlees terug in de pan.

Snij de prei in ringen en de winterpeen in grove stukken. Spoel af onder der kraan en doe dan de groenten bij de soep.

Roer het pakje erwtensoep (voor anderhalve liter erwtensoep) erdoor en breng opnieuw aan de kook. Kook ongeveer een half uur, tot de groenten gaar zijn. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Je kunt de soep nu al eten, maar het is lekkerder als je ‘m een dag laat staan. Laat de pan soep afkoelen en zet koel weg.


Warm de soep de volgende dag op. Denk eraan om af en toe te roeren.

Serveer de soep met roggebrood en Zeeuws spek (of katenspek) en natuurlijk rookworst.

Eet smakelijk

Er was nog één schepje over… en dat hebben we in een bakje meegenomen voor Lone.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *