Freddie Mercury’s kip pastei

door | 5 sep 2019 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kip, oven, ovenschotel, recept, rund, saus, vlees

5 September… vandaag is de geboortedag van Freddie Mercury. Queen blijft mijn eerste grote liefde op muziek-gebied. Had ik al eens verteld hoe ik Queenfan ben geworden? Het was 1986, ik was 13, en we waren op scoutingkamp, met de gidsen. Ons kampthema was reis-door-de-tijd, iets met een teletijd-machine. En ergens in die week zijn we naar de film Highlander in de bioscoop geweest. Ik was enórm onder de indruk van de muziek en het viel me op dat een van de leidsters, Conny, alle liedjes zachtjes zat mee te zingen. Toen we weer thuis waren nam ze een bandje voor me op: op de A-kant het album A kind of Magic van Queen (de soundtrack van de film). En op de B-kant Freddie’s solo-album Mr Bad Guy. Nou, dat bandje heb ik grijs gedraaid!!! Niet lang daarna kocht ik mijn allereerste plaat: de Maxi-singel van Who Wants to live forever. Met een foto van Highlander op de hoes.

Vorig jaar heb ik het kookboek Freddie Mercury’s Royal Recipes gekocht, geschreven door Peter Freestone, de personal assistant en kok van Freddie Mercury. Nou en dat dat is écht een onwijs leuk boek! Peter (of “Phoebe”, zoals hij door Freddie werd genoemd) deelt zijn herinneringen over de échte Freddie Mercury. En dat is ontzettend leuk om te lezen. Er staan dus niet alleen recepten in, maar ook de verhalen en anekdotes achter die gerechten. En foto’s uit zijn privé leven.
Voor Queen-fans is dit boek natuurlijk een must-have! Ik heb het via de officiële Freddie Mercury’s Royal Recipes website besteld. Het duurde heel erg lang voor ik het boek kreeg en ik werd al bang dat ik kon fluiten naar mijn boek (en mijn centen) maar uiteindelijk is het heel netjes opgelost. Ik heb begrepen dat het inmiddels ook via Amazon te koop is.
Ter ere van Freddie’s verjaardag heb ik een gerecht uit dit boek gemaakt. Ik heb gekozen voor Chicken pie: kip pastei. In mijn ogen een echte Engels klassieker. Maar dan de versie zoals Freddies moeder het vroeger voor hem maakte. Althans, Peter heeft dit gemaakt naar aanleiding van Freddie’s beschrijving: “It’s got sausages and beans and things in it… You know!” Naar verluid vond Freddie het heerlijk, dus zal het wel ongeveer goed geweest zijn: “… judging from Freddie’s shining eyes we didn’t make a bad job of it.”

Ik heb mijn best gedaan het recept zo veel mogelijk te volgen, maar er stond geen foto van het eindresultaat bij en sommige stappen waren me niet helemaal duidelijk. Dus ik weet niet helemaal zeker of dit is zoals hij bedoelde. In de ingredientenlijst staat bijvoorbeeld “1 medium cooked chicken in bite size chunks” en “4 cooked chipolata sausages in quarters”. Gekookt? Zou hij voorgekookt bedoelen? En hoezo “1 medium chicken”: bedoelt hij echt een héle kip? Of een kipfilet? Maar ja, het is chícken-pie, en dan lijkt één kipfilet me een beetje weinig… Maar een héle kip lijkt me weer erg veel. En veel werk ook. Ik heb twee kipfilets gebruikt; en qua hoeveelheid was dat wel goed, eigenlijk. Die kipfilets heb ik mét de chipolata-worstjes gaar gekookt in kipbouillon. En die kipbouillon heb ik later weer gebruikt voor de bechamel-saus.
Wat het vlees betreft… Ik heb scharrelkip en chipolata worstjes van biologisch runvlees gebruikt. Áls we dan vlees eten, dan in ieder geval zo verantwoord mogelijk…

Ingrediënten
2 kipfilets
1 ui
150 gram diepvrieserwtjes
1 blik witte bonen in tomatensaus (400 gram)
4 chipolata worstjes
25 gram bloem
40 gram boter
200 ml melk
1 bouillontablet, kippenbouillon
zout en peper
1 rol koelvers bladerdeeg
1 ei
aardappelen of voorgekookte krieltjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vul een (niet te groot) pannetje met water, doe de bouillontablet erbij en leg de kipfilets en de chipolata worstjes er in. Breng aan de kook en laat doorkoken tot het vlees gaar is. Neem het vlees uit de pan, check of het door en door gaar is. Laat het vlees iets afkoelen en snij het in stukken.

Laat de erwtjes ontdooien. Pel en snipper de ui. Verhit een kwart van de boter in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Als de ui glazig begint te worden, voeg dan de kip, erwtjes, witte bonen in tomatensaus en de chipolata worstjes toe. Roer af en toe. Maak intussen de bechamelsaus: smelt de boter in een steelpan, haal van het vuur en voeg de bloem toe. Roer goed tot het een pasta vormt. Zet terug op het vuur en voeg beetje-bij-beetje de melk toe, ongeveer 25 ml per keer. Voeg daarna beetje bij beetje wat van de kippenbouillon toe, tot je een dikke saus hebt. Je hebt niet álle bouillon nodig, hoor!

Roer de bechamelsaus door het vlees-mengsel en breng op smaak met zout en/of peper. Giet de vulling in een ovenschaal. Leg de uitgerolde bladerdeeg over de ovenschaal. Snij (of knip) het overhangende bladerdeeg weg. Van dit overtollige bladerdeeg heb ik blaadjes gesneden en die heb ik op het bladerdeeg gelegd.


Klop een ei los met een vork en besmeer het bladerdeeg daarmee.

Zet de ovenschaal 3 kwartier in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg mooi bruin en knapperig is.
Serveer met gebakken krieltjes of gekookte aardappelen.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *