“Kip trein” van Rudolph

door | 6 jun 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, kip, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, snel, varken, vlees

Gisteren zat er even geen blogje in, hoor. Maar dat hadden jullie misschien al gemerkt. Ik had wel lekker een dagje vrij, gisteren, en de dag vlóóg natuurlijk weer om. Wasje gedaan, afwas, koelkast schoon gemaakt, eten voor de komende dagen bedacht, boodschappen gedaan, zoonlief naar school gebracht en weer gehaald en dochterlief geholpen een presentatie voor CKV voor te bereiden. O, en ’s avonds lekker gekookt, natuurlijk. We aten dit: “Kip trein”, van Rudolph van Veen. Naar verluid is het een recept dat zijn tante in de trein opving toen twee studenten recepten zaten uit te wisselen. Ik heb de witlof er zelf bij bedacht, want er zat helemaal geen groente bij. En witlof leek ons wel lekker bij die ham, kaas, spek en ananas. Wij hebben er pasta bij gegeten, maar ik denk dat ’t ook met rijst of aardappelen had gekund.


Goed, maar ik was dus de hele dag in touw. En toen ik ’s avonds eindelijk tijd nam om te gaan zitten en mijn blog te updaten, lekker met een wijntje erbij, stootte ik mijn glas om. Óver mijn toetsenbord. En toen was ik eerst ruim een uur bezig om de schade aan mijn laptop te beperken: deppen met keukenrol, toetsen los halen, nog meer keukenrol, wattenstaafjes. Daarna weer de toetsen terug gezet en het ding op zijn kop op een dienblad met rijst gelegd. Keukenpapier erop en nóg meer rijst daar weer bovenop.
Ik heb ’t nog even op een oude laptop geprobeerd, maar dat k****-ding was niet vooruit te branden. En tegen die tijd had ik zó de pest in, dat ik geen blogje meer wilde schrijven. Want dat zou vast niet zo’n gezellig stukje zijn geworden…
Maar goed nieuws: mijn laptop deed het gelukkig nog, vandaag! 🙂

Ingrediënten
6-8 stronken witlof
2 kipfilets
1 verse ananas (schoongemaakt door de groenteboer – maar uit blik mag ook)
8 plakken ham
8 plakken kaas
10 plakken ontbijtspek
1 bekertje creme fraiche (200 ml)
1 blik champignonsoep (400 ml)
olijfolie
pasta (of rijst of aardappelen)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Verdeel de plakken ontbijtspek over de bodem van de ovenschaal. Verwijder indien nodig de buitenste bladen van de witlof, snij het onderste deel van de stronk af en snij de rest van de stronk in “ringen”. Leg de stukken witlof op de ontbijtspek.


Snij de kipfilets twee maal in de lengte door, zodat je in totaal 8 repen kip hebt. Wikkel om elke reep kip een plak kaas en wikkel daar een plak ham omheen. Leg de kip-kaas-ham-rolletjes op de witlof.
Klop de creme fraiche en de champignonsoep door elkaar en giet die erover.


Snij de ananas in schijven en verdeel die schijven over de ovenschaal.
Zet de ovenschaal een half uur in de voorverwarmde oven.
Kook intussen de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.

Eet smakelijk!

 

2 Reacties

 1. Vera

  Hallo,
  Heb deze versie met witlof nog niet gedaan. Maar dat gebeurt straks. Ken dit recept al en ’t is idd heel lekker. Zal vast met witlof ook smaken. Goede combinatie met ananas en kip.
  Ik strooi er nog wat pittige geraspte kaas over.
  Smakelijk eten. Is echt aanrader.
  Groetjes.

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Vera, wat leuk dat je een reactie achterlaat! Ik ben benieuwd hoe je de witlof er in vond. Die pittige geraspte kaas klinkt ook als een goed idee!
   Groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *