Jamie’s “Butter Chicken”

door | 25 nov 2020 | avondeten, curry, hoofdgerecht, kip, recept, rijst, saus, vlees

Wie mij een beetje kent, weet dat ik Jamie Oliver helemaal fantastisch vind. Ik heb een flinke stapel van zijn kookboeken en ik kook zijn recepten altijd graag. Want die klóppen altijd. Niet alleen qua recept, maar vooral ook qua smaak. “Die “Ooooooooooh” en “Mmmmmmmmmmmm”en “Fantastic!” uitroepen van hem als hij zijn net gefabriceerde eten proeft zijn echt niet overdreven. Want het ís echt goddelijk! En als ik het hem zo zie doen in een video, dan ziet het er allemaal zo lekker makkelijk uit. Dan denk ik: “Oooh, dat kan ik ook!” Meestal duurt het bij mij wel ietsje langer dan bij hem, maar het eindresultaat mag er zijn! Dit keer aten we “Mijn butter Chicken” uit 7xAnders. Een beetje vreemde naam, vind ik, want er zit geen grammetje boter in het hele recept. In tegenstelling tot de echte Indiase “butter chicken”, natuurlijk. Maar op mijn potje cashewnotenpasta stond “cashew butter”, dus misschien bedoelt hij dat.
Maar goed, tijdens het koken werd ik er niet bepaald enthousiast van. Die pepers in de koekenpan sloegen enorm op mijn keel en ogen. En ik vond het er zo halverwege nou niet bepaald aantrekkelijk uit zien: de saus zag er niet uit. Dus ik was er het meeste van de tijd van overtuigd dat dit recept de uitzondering op de spreekwoordelijke regel zou zijn: dat dit het ene Jamie-recept zou zijn dat “niet zo” was.
Maar ik had het mis! Toen de saus eenmaal goed doorgekookt en op smaak gebracht was, was ‘ie heerlijk! Lekker kruidig met dei garam masala en precies pittig genoeg met die pepertjes. Helemaal goed, niks meer aan doen! Of nou ja, misschien één dingetje. Jamie gebruikt verse gember, maar die had ik niet (meer) in huis, dus heb ik stemgember uit een potje gebruikt. Was ook erg lekker en wel zo makkelijk (sinds ik ontdekt heb dat je die bolletjes gewoon in je knoflookpers kunt doen). Maar misschien is het met verse gember dus zelfs nóg lekkerder.

Ingrediënten (voor 3 personen)
2 kipfilets (300 gram)
1 bakje snoeptomaatjes (400 gram)
3 spaanse pepers (rood, geel, groen)
4 tenen knoflook
4 bolletjes stemgember
1 flinke eetlepel garam masala
4 volle eetlepels Griekse yoghurt
2 flinke eetlepels cashewnotenpasta
olijfolie
zout, peper
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (of in een rijstkoker).
Snij de pepers doormidden en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Zet een grote koekenpan op hoog vuur en bak daarin (zonder olie!) de gehalveerde pepers en de snoeptomaatjes. Hussel de pan af en toe even en bak tot de tomaatjes en pepers zwart beginnen te worden.
Schep de tomaatjes en pepers, als ze hier en daar zwart beginnen te worden en de tomaatjes open barsten, uit de pan.

Pel de knoflook tenen en pers ze boven een kom uit met een knofookpers. Pers vervolgens de bolletjes stemgember met de knoflookpers. Doe de knoflook en gember samen met de garam masala, wat zout en peper en 1 eetlepel yoghurt in een kom en roer goed door.
Kerf de kipfilets aan beide kanten in, ongeveer elke centimeter. Wrijf de kipfilets in met de marinade.

Zet de pan waarin je zojuist de tomaatjes en pepers hebt gebakken terug op het vuur en giet er een klein scheutje (ongeveer 1 eetlepel) olie in. Bak als de olie heet is geworden de kipfilets aan beide kanten bruin.

Trek, terwijl de kip bakt, de velletjes van de tomaatjes. Schraap het van een paar pepers het vruchtvlees uit het velletje. Hou de rest van de pepers apart om te garneren.
Neem de kipfilets uit de pan en doe de ontvelde tomaatjes en het vruchtvlees van de pepers terug in de pan. Doe de cashewnotenpasta erbij en giet er 500 ml kokend water bij. Roer goed door en schraap het aanbaksel van de kip van de bodem los. Laat de saus een paar minuten doorkoken.

Als de saus begint in te dikken, leg dan de kipfilets nog even terug in de pan. Laat de kipfilets nog even garen in de saus.

Neem de kip uit de saus en snij het vlees in plakken.

Zet het vuur uit en breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de rest van de yoghurt in de saus en roer die een heel klein beetje door de saus (zodat je een marmer-effect krijgt). Leg de plakjes kip terug in de saus en bestrooi met garam masala. Garneer met de overgebleven geroosterde pepers.

Schep was rijst op een bord en schep de saus met kip erover.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pastinaaksoep van Jamie

Bonen in tomatensaus (uit Jamie’sboek VEG)

Omgekeerde bladerdeegpizza van Jamie

Witlofsalade met waanzinnige dressing (van Jamie)

Penne Carbonara met courgette van Jamie

Kerstkalkoen a la Jamie

Curry met noten en gedroogd fruit

Linzencurry

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *