Pastinaaksoep van Jamie

door | 8 okt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, soep, vegetarisch

Gisteren kwam ik even niet aan blogje toe… Het was tegen half elf toen ik eindelijk even tijd had om te gaan zitten en toen vond ik het wel welletjes… Edwin is deze week op schoolkamp. Trouwe lezers weten dat hij in de “kookploeg” zit en dat ze de hippiesoep gingen maken. De eerste avond is de soep in ieder geval al goed ontvangen: “Alleen maar positieve reacties”.
Mijn moeder is gisteren hier gekomen en ze blijft tot vrijdag. Dan hoeven de kinderen niet alleen de deur uit ’s ochtends en dan is er iemand als ze uit school komen. En het is wel zo gezellig! Maar gisteravond was het toch nog best wel hectisch: dochter naar tapdans brengen en weer halen, eten koken, logeerbed opmaken. Vandaar dat ik niet aan mijn blog toe kwam…
We aten gisteren deze pastinaaksoep van Jamie, uit zijn nieuwe boek VEG. Hij is echt héérlijk! Lekker “aards”, die pastinaak met linzen. En die komijn en garam masala maken het heerlijk kruidig!
Die krokante reepjes pastinaak waren wel even wat werk, maar dan heb je ook wat: ze waren hartstikke lekker erbij. Maar mocht je daar nou geen tijd voor hebben, dan kun je ook alleen papadums doen, hoor. Of knapperbolletjes, ofzo…

Ingrediënten
2 flinke pastinaken (ongeveer 800 gram)
1 ui
3 tenen knoflook
een stuk verse gemberwortel
olijfolie
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel garam masala
200 gram rode splitlinzen
1 pakje papadums (ik heb voorgebakken gekocht)
1 1/2 liter groentebouillon
yoghurt
een paar takjes koriander

Bereiding
Verhit de oven voor op 180 graden. Pel de ui en snij in stukken.
Schil de pastinaken met een dunschiller. Snij een stuk van 10 centimeter van de dunne onderkant van de pastinaken. Schaak met de dunschiller dunne repen van deze stukken, tot op het houtige deel. Breng een pannetje met water aan de kook en blancheer hierin kort (ongeveer een minuutje) de repen pastinaak. Laat uitlekken op wat keukenpapier en dep even droog.


Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet in met een scheutje olijfolie Daar heb ik zo’n handig siliconen-kwastje voor gebruikt, maar kan natuurlijk ook met een keukenpapiertje of gewoon met je vingers. Leg daar de repen pastinaak op. Zorg wel dat de repen niet overlappen. Bestrijk nog even met wat olijfolie en maal er wat zout over. Zet een minuut of 10 in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze een beetje afkoelen en leg ze dan op een keukenpapiertje. Bak de pastinaak-reepjes indien nodig in twee of drie batches.

Snij de rest van de pastinaak in blokjes. Schil en rasp de gember.

Verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de pastinaak en de ui aan tot de pastinaak bruin begint te kleuren.

Doe dan de kruiden, de gember, en de rode linzen erbij. Pers de knoflook erboven uit. Roer even goed door en giet er dan anderhalve liter heet (kokend) water bij. Doe de bouillontabletten erbij en breng aan de kook.

Zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren een half uurtje zachtjes doorpruttelen met de deksel op de pan. De soep wordt lekker dik. Ik heb de stukken pastinaak met een pureestamper even stuk gestampt, maar je kunt er ook voor kiezen om de soep echt te pureren met een staafmixer.

Schep de soep op en schep er -als je dat lekker vindt- een schepje yoghurt op. Jamie sprenkelt er nog wat chili-olie over. Dat staat wel heel mooi, maar is mij te pittig. Ik heb over de yoghurt nog een klein beetje garam masala gestrooid. Pluk wat blaadjes van de koriander en strooi die over de soep. Steek wat van de geroosterde pastinaak in de soep en geef er een papadum bij.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *