Mexican Streetfood Feast – Jamie Oliver Cookery School

door | 12 dec 2020 | kip, lunch, mexicaans, recept, salade, saus, tortilla, vlees

Ik deed toch zó iets leuks, vandaag: een online workshop Mexican Street Food Feast van Jamie Olivers Cookery School. We hebben onder de bezielende leiding van een chef heerlijke tortilla’s met kip en diverse salsa’s gemaak. Met zelfgemaakte tortilla’s, dus he? Echt waanzinnig lekker!
Ik vond het heel erg spannend! Met een heuse chef. En dus niet dat je je lekker anoniem achter je schermpje kan verschuilen, maar twee-richting verkeer via zoom en dat de chef jóu dus ook ziet en nog dingen aan je vraagt ook… Maar toen we eenmaal lekker aan het koken waren en de ergste zenuwen over waren, was het hartstikke leuk. En het eindresultaat was súper-súper-súper lekker!

Ik ga eens even lekker snuffelen op de site of er nog meer kookworkshops zijn die me leuk en lekker lijken. Wel zorgen dat ik die dag niet veel anders te doen heb, want het was behoorlijk intensief.
Mijn dag was eigenlijk iets te vol, vandaag, met vanmorgen vroeg (om 09.03) al een coronatest voor Free (voor zijn 5-dagen-na-mogelijke-besmetting-test). Hij verblikte of verbloosde niet: wat een bikkel! Daarna workshop. En vanmiddag heb ik samen met Lone de kerstboom opgezet en versierd. Tussendoor hádden mijn boodschappen bezorgd moeten worden, maar omdat de boeren de distributie-centra blokkeren, kreeg ik een appje van AH dat mijn bestelling niet bezorgd kon worden. Ik heb nog wel het een en ander in huis en we kunnen ontbrekende spullen altijd nog halen bij de buurtsuper. Maar er zijn ook een boel mensen die niet naar een winkel kunnen, durven of mogen en die zijn hier enorm de dupe van. Ik ben dus op zijn zachtst gezegd not amused over deze actie.

Ingrediënten
voor de kip in chipotle-saus
2 kippenpoten (met bot en vel, liefst biologisch)
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
1 theelepel chipotle chilli pasta (of: 1/2 theelepel gerookte paprika poeder)
1 teen knoflook
250 ml passata
1 snuf gedroogde chilli vlokken
1/2 theelepel basterdsuiker
1 theelepel rode wijn azijn
voor de guacamole en de salsa’s
1 eetrijpe avocado
1 bos-uitje
een bosje verse munt
een bosje koriander
1 limoen
2 rijpe tomaten
1 rode peper
1 teen knoflook
1 rode ui
1 klein blikje mais (150 gram)
olijfolie
1 bekertje sour cream
voor de tortilla’s
100 gram tarwebloem
1⁄2 theelepel baking soda
15 gram boter (op kamer temperatuur)
50 ml water

Bereiding
Strooi zout en peper en de komijn en oregano over de kip. Wrijf de kruiden in, over het vel. Leg de kippenpoten (met vel en al) in een droge middelgrote koekenpan en zet op halfhoog vuur. Bak de kip aan beide kanten mooi bruin (hoeft nog niet gaar). Doe de passata in een mengkom en roer er de gedroogde chillivlokken, de suiker en rode wijnazijn door. Pel de teen knoflook en doe die -in zijn geheel- in de tomatensaus. Giet -als de kip aan beide kanten goed bruin is- de tomatensaus bij de kippenpoten. Hussel even door en leg dan een deksel op de pan. Laat op een laag pitje zachtjes sudderen, terwijl je de salsa’s klaar maakt.

Nu is het tijd om alles te snijden voor de salsa’s. Pel en snipper de rode ui. Snij de rode peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij fijn (tip: snij eerst in de lengte in dunne reepjes en daarna in kleine blokjes).
Snij het bosuitje fijn: het witte deel in dunne ringetjes, het groene deel in schuine stukken. Pel en snipper de teen knoflook. Strooi er wat grof zeezout over en maak er een pasta van, door er met je mes over heen te schrapen (alsof je boter op je brood smeert).
Snij de blaadjes van de munt en koriander fijn.
Was de tomaten en snij ze doormidden. Verwijder de harde steelaanzet en snij in kleine blokjes.

Doe de tomaten in een kommetje, samen met 1/3 van de rode ui, 1/3 van de rode peper, 1/3 van de knoflookpasta, 1/3 van de munt en koriander en een flinke snuf zeezout. Roer goed door en laat de smaken lekker intrekken.

Snij de avocado rond de pit in doormidden. Verwijder de pit (let op: niet met een mes: dat is nergens voor nodig en hobbykoks komen regelmatig met “avocado-letsel” op de spoedeisende hulp terecht – wip de pit er gewoon met een lepel uit). Leg de avocado’s met de snijkant naar beneden op je snijplank en duw er dan met je hand op, tot het vruchtvlees er uit splasht. Nu kun je de schil er gewoon aftillen. Strooi het fijngesneden wit van het bosuitje over de avocado. Strooi er een snuf zout over, en 1/3 van de munt en koriander. Snij de limoen door en prik met een vork in één van de helften in de opengesneden kant. Knijp dan het sap uit de halve limoen over het avocado vruchtvlees. Hak met een koksmes zo grof of fijn als je wilt en meng alle ingrediënten door elkaar. Proef even en breng indien nodig op smaak met nog wat zout en/of peper. Doe de guacomole in een schaaltje.

Giet de maiskorrels af en doe ze in een kleine koekenpan (zonder olie!). Zorg dat ze de bodem bedekken. Zet de koekenpan op hoog vuur en roer of hussel niet meer, tot de maiskorrels gaan “poppen”. Hussel dan om. De mais mag best een beetje zwart worden! Als alle maiskorrels een kleurtje hebben (kleur is smaak, volgens de chef!), neem dan de pan van het vuur. Doe er weer 1/3 van de rode ui, 1/3 van de rode peper en 1/3 van de munt en koriander bij. Pers de andere helft van de limoen erboven uit en roer goed door.

Check even of de kip al goed is en het vlees al van het bot valt. Pluk met twee vorken het vlees van de botten en trek in draden. Verwijder de botten en mix het kippenvlees door de chipotle-saus. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Nu gaan we de tortilla’s maken. Roer de bakpoeder door de bloem en doe de bloem in een mengkom. Doe de boter erbij en verkruimel de boter in de bloem. Giet er 50 ml handwarm water bij en meng tot een klont deeg. Kneed het deeg daarna ongeveer 5 minuten door tot je een heerlijk fluweelzacht deeg hebt. Verdeel het deeg in vier bolletjes. Bestrooi het werkblad met een snufje bloem en rol elk van de balletjes uit met een deegroller tot een tortilla van ongeveer 1 mm dik. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Als de pan súper heet is, bak dan de tortilla’s één-voor-één aan elke kant 15 seconden. Bewaar de gebakken tortilla’s in zilverfolie in een handdoek gewikkeld om ze warm te houden.

Leg een tortilla op een bord en smeer er een lekkere lik sour cream op. Smeer er guacamole op en schep er wat kip in chipotlesaus op. Schep er wat tomatensalsa en maissalsa op. Garneer met wat schuingesneden groen van het bosuitje en koriander.

Zet de rest van de fijngesneden ui, rode peper, kruiden en knoflook pasta op tafel, zodat ieder zijn tortilla indien gewenst nog extra pit kan geven.
Eet smakelijk!

NB1: Je zou het niet zeggen, maar je kunt hier ook een vegetarische versie van maken. Vervang dan de kippenpoten door een rode paprika en champignons die in grove stukken zijn gesneden en sudder die in de chipotle-saus gaar. Dat heb ik niet gedaan: ik heb Lone gewoon een tortilla met de salsa’s en guacamole gegeven. Vond ze lekker!
NB2: Van de hoeveelheid bloem die hierboven staat, kun je vier kleine tortilla’s maken. Ik heb nog een keer bloem + boter afgewogen en er nog vier bijgemaakt, want met de hoeveelheid vulling kon ik nog wel vier tortilla’s vullen (in totaal 6 met kip in chipotle-saus en 2 met alleen de salsa’s en guacamole)

Misschien vind je dit ook lekker?

Kaasomelet gevuld met koolsalade met avocadodressing

Taquito’s met zoete aardappel, zwarte bonen en mais

Tortilla-tulband

Quasadilla’s met vegetarische gehakt en mais-tomatensoep

Open quesadilla’s

Quesadilla’s met ei

Burrito’s

Tortillataart

Britse Bolognese van Jamie

Jamie’s “Butter Chicken”

Pastinaaksoep van Jamie

Bonen in tomatensaus (uit Jamie’sboek VEG)

Omgekeerde bladerdeegpizza van Jamie

Witlofsalade met waanzinnige dressing (van Jamie)

Penne Carbonara met courgette van Jamie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *