Britse Bolognese – van Jamie

door | 3 dec 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, pasta, recept, rund, saus, varken, vlees

Onze kinderen klagen wel eens: “Als iets lekker is, dan eten we het daarna nooit meer.” Dat klopt maar ten dele. Als een gerecht niet helemaal uitpakt zoals bedoeld, dan probeer ik ‘m soms nog wel een keer met een kleine wijziging. Maar als iets in één keer lukt, dan maak ik ’t niet zo snel nog een keer. Behalve favorieten: die zet ik echt wel vaker op tafel. Als ik een toetje of koekjes, een soepje of lunch-salade op mijn blog zet, dan kunnen we die avond best een herhaalrecept eten…
Ik
héb natuurlijk wel al bolognese saus op mijn blog staan. Maar dit is een recept uit 7xAnders en is net even ánders dan ánders. Een nogal Britse Bolognese, noemt Jamie het. Je maakt deze bolognesesaus namelijk met pale ale bier in plaats van rode wijn. En dat is súper lekker! Dus ik denk dat deze wel vaker op tafel zal komen, al dan niet met vegetarisch gehakt, afhankelijk of dochterlief thuis is, of niet. Ik heb Jamie’s recept wel iets verhaspeld: Jamie gebruikte -uiteraard- geen hutspot groenten. Maar er moest ui, wortel en bleekselderij in, dus dit leek me wel handig.
Ik had me alleen een beetje vergist met de pasta. Ik dacht dat het een pakje van 500 gram verse pappardelle was. Maar het was maar 250 gram. Dus ik heb er daarna nog een portie fusilli bij gekookt. Nu was het wel weer teveel voor ons drieën. Ik heb één portie bewaard voor mijn lunch van vandaag. En twee doosjes in de vriezer.

Ingrediënten (voor 6 personen)
1 pond half-om-half gehakt
1 zak hutspot groenten (gesneden wortel en ui, 500 gram)
3 stengels bleekselderij
1 bakje kastanjechampignons
500 gram koelverse pasta (bijv pappardelle)
2 blikken cherrytomaatjes (of gepelde tomaten)
1 flesje “pale ale” bier
100 gram geraspte cheddarkaas
3 takjes rozemarijn
olijfolie, zout, peper

Bereiding
Was de stengels bleekselderij en snij in stukjes.
Rits de naaldjes van de rozemarijn van de takjes en hak ze fijn.
Verhit een scheutje olie in een braadpan. Bak, als de olie heet is, de fijngehakte rozemarijnnaaldjes een minuutje aan. Voeg dan de hutspotgroenten en de stukjes bleekselderij toe. Roerbak een minuut of tien aan.

Maak intussen de champignons schoon: veeg viezigheid er af met een keukenpapiertje en snij in dunne reepjes.
Voeg het gehakt en de champignons toe en blijf goed roeren tot het gehakt rul gebakken is. Ik had half-om-half gehakt gebruikt en daar kwam nog wat vocht/vet uit. Blijf bakken (en roeren) tot het vocht is ingekookt of verdampt.

Giet dan het bier erbij. Laat ook het bier, onder af en toe roeren, zo veel mogelijk inkoken.

Giet dan de 2 blikken cherry-tomaatjes erbij en voeg en 250 ml water toe.

Stamp het tomaten-groenten-mengsel even fijn met een pureestamper. Laat op een laag pitje ongeveer 1 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe.

Proef na een uur even en breng op smaak met zout en peper.

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking gaar in gezouten water. Giet af, maar vang een kopje van het kookvocht op. Schep twee soeplepels bolognese-saus bij de gekookte pasta, voeg wat van het pasta-kookvocht toe en roer goed door. Door de saus te mengen met het kookvocht blijft de saus beter aan de pasta plakken.

Schep de pasta op een bord en schep er nog een flinke lepel bolognesesaus over. Strooi er wat geraspte cheddar over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spaghetti Bolognese met Tempeh

Vegetarische bolognese met linzen en eekhoorntjesbrood

Pappardelle met kip in romige tomatensaus

“Cavatelli ricci” met verse tomaten-paprikasaus

Pasta met overheerlijke tomatensaus

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Pastasaus van geroosterde tomaten en paprika’s

Macaroni met tomatensaus en gepaneerde varkensvlees- of halloumiblokjes

Éénpanspasta

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *