Éénpanspasta

door | 16 okt 2020 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, pasta, recept, saus, snel, vegetarisch

Dochterlief heeft deze week herfstvakantie, en dus is ze deze week gezellig een weekje hier in plaats van in Enschede. Wij (that is: Edwin en Free) hebben volgende week pas herfstvakantie, want wij zitten in regio Midden. Maar het komt eigenlijk wel goed uit dat onze vakanties verschoven zijn. Vorige week belde ze overstuur op: ze snapte helemaal niks van wiskunde. Dat leek me stug. Ze is namelijk hártstikke goed in wiskunde: ze is met een 9 geslaagd! Maar doordat de examens niet doorgingen was het natuurlijk wel een tijd geleden dat ze met wiskunde bezig is geweest. Dus ik kan me voorstellen dat sommige onderdelen wat roestig zijn. En het onderwijs is natuurlijk ook niet helemaal optimaal, nu: met online hoor- en werkcolleges. In de eerste week van haar opleiding werd alle havo-wiskunde er even doorheen gejast. En daarna alle (voor haar nog onbekende) vwo-wiskunde. En nu liep ze dus een paar weken achter en was ze ervan overtuigd dat ze haar wiskunde toets noooooooooooit zou gaan halen. Daarom hebben we haar vakantie uitgeroepen tot wiskunde-kamp. Terwijl man- en zoonlief naar school waren kon zij mooi naast me komen zitten om haar wiskunde bij te werken. En als ze even iets niet snapte, kon ik haar een zetje in de juiste richting geven. Voor zover ik het zelf nog snapte, tenminste, want dit zit wel aardig tegen het randje van mijn eigen wiskunde-kennis aan. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel goeie uitleg-filmpjes op youtube te vinden (bijv van WiskundeAcademie.nl TIP!).  Het is pittig, maar ze werkt zich er stug doorheen!
Eigenlijk had ik boodschappen moeten doen, vandaag. Gisteravond eigenlijk al. Maar ik vertoon een beetje uitstelgedrag, geloof ik. Gelukkig had ik nog wel het één en ander in huis, waar ik deze “one pot pasta” mee kon maken. Heerlijk makkelijk. En niet teveel afwas, want alles gaat in één en dezelfde pan. Het viel goed in de smaak, hier: ze hebben er van zitten smullen! Morgen ga ik écht, écht, écht boodschappen doen. We zouden het nog wel een weekje uithouden, hoor, op de voorraad in onze voorraadkast en vriezer. Maar dan worden het toch een beetje bij-elkaar-geraapte maaltijden…

Ingrediënten
2 uien
3 tenen knoflook
1 courgette
3 paprika’s
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1/2 theelepel Siciliaanse kruiden (of chilivlokken)
2 eetlepels zongedroogde tomaatjes (reepjes)
1 blik tomatenblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
1 pond casarecce (of een andere soort pasta, zoals fusilli of penne)
1 bakje mascarpone (250 gram)
400 gram cherrytomaatjes
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Pel en snipper de ui. Snij de knoflook fijn. Was de courgette en snij in stukken van ongeveer 5 cm. Snij doormidden en snij de helft in repen. Maar in “kwartjes” mag natuurlijk ook, hoor. Was de paprika’s, snij doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in repen. Verhit in een grote pan met dikke bodem een scheutje olie en fruit daarin de ui en knoflook aan. Voeg de courgette en paprika toe en roerbak die even mee.

Strooi de Italiaanse kruiden en de siciliaanse kruiden over de groenten. Snij de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg die ook toe. Voeg de tomatenblokjes en het blikje tomatenpuree toe. Roer alles goed door.

Doe de pasta erbij in de pan en giet er 1 liter water bij. Maal er wat zout en peper over. Breng aan de kook met de deksel op de pan. Roer af en toe door, zodat het niet aan zet.

Laat op een laag pitje koken tot de pasta gaar is en het meeste vocht is opgenomen.

Was intussen de cherrytomaatjes en snij ze doormidden.
Als de pasta gaar is, voeg dan de doorgesneden cherrytomaatjes en de mascarpone toe.


Roer goed door. Laat nog even zonder deksel op een laag pitje zodat nog wat extra vocht verdampt. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Trofie alla Genovese

Fusilli met paprikasaus, pistachekruimels en Parmezaan

Penne Carbonara met courgette van Jamie

Pasta Peperonata

Pappardelle met kip in romige tomatensaus

Pappardelle met prei-mascarponesaus

Pappardelle met tomaten-mascarponesaus

Orzo uit de oven met snoeptomaatjes en basilicum

Groene pasta met blauwe kaas

Pasta met tonijn

Pasta met spinazie, feta en pijnboompitten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *