Pappardelle met prei-mascarponesaus

door | 28 jul 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, pasta, recept, saus, vegetarisch

Dit heerlijke recept is uit The Naked Chef: het eerste boek van Jamie Oliver. Ik heb de pappardelle zelf gemaakt, maar met droge of koelverse pasta is dit vast ook lekker. Die saus van prei en mascarpone is heerlijk!
Ik heb de pasta uitgerold met het pasta-opzetstuk dat bij mijn keukenmachine zit. Het kan natuurlijk ook met een handmatige pastamachine, of zelfs gewoon met een deegroller, maar dat is wel wat meer werk, natuurlijk.

Ingrediënten
1 pond bloem
3 eieren
4 preien
250 gram mascarpone
1 teen knoflook
100 gram geraspte parmezaanse kaas
1 klontje boter
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Doe de bloem met de eieren in keukenmachine. Zet de keukenmachine aan. Als het een kruimelig deeg begint te worden, voeg dan beetje bij beetje (ongeveer een eetlepel per keer) water toe. Wacht tot het water is opgenomen voor je er weer wat bij doet. Als het deeg een grote bal wordt, die mee gaat draaien met de deeghaak, dan is je deeg klaar. Kneed het deeg tot een bal en verpak die in keukenfolie. Leg minstens een half uur, maar het liefst een paar uur in de koelkast.

Bestrooi je werkblad met bloem en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel de bal deeg in vieren, rol de stukken in vier bolletjes en dek drie van de vier weer af met de keukenfolie. Druk één bol een beetje plat en haal die door de pastamachine, op de dikste stand. Vouw de deeglap in drieën en haal hem een kwart slag gedraaid weer door de pastamachine. Herhaal dit enkele keren (hierdoor krijg je een soort weef-patroon van de gluten, waardoor je een mooi stevig pastadeeg krijgt). Bestuif tussendoor indien nodig je deeglap met wat bloem. Zet daarna de pastamachine steeds een tandje dunner en haal de deeglap er één of twee keer doorheen.

Als de pasta dun genoeg is (ik heb ‘m tot standje 5 uitgerold). Bestuif met bloem en vouw losjes op. Snij met een pizzaroller (of scherp mes) in dikke repen en vouw uit.

Hang de repen zo lang te drogen. Herhaal dit met de andere drie bolletjes deeg.

Als je pasta droogrekje vol hangt, knip dan de eerdere slierten in stukken, hussel die even met wat bloem en rol ze losjes op. Rol daarna de rest ook losjes op.

Breng een grote pan met water met wat zout aan de kook en kook de pappardelle gaar. Giet af, maar vang wat van het kookvocht op.

Snij de preistengels in de lengte doormidden en spoel onder de kraan eventueel zand en vuil tussen de bladen vandaan. Snij vervolgens de prei in halve ringen. Pel de teen knoflook en snij in kleine stukjes. Verhit in een braadpan het klontje boter met een scheutje olie. Doe de prei in de pan en strooi er wat zout over. Roer regelmatig en laat de prei “zweten” (bakken zonder bruin te worden).

Als de prei zacht is geworden, roer dan de mascarpone erdoor. Schep er ongeveer een soeplepel van het pasta-kookvocht bij.

Roer de gekookte pasta door de saus. Voeg indien nodig nog wat kookwater toe. Roer ongeveer de helft van de parmezaanse kaas door de pasta.
Schep wat pappardelle met prei-mascarponesaus op een bord en maal er wat peper over en strooi er nog wat parmezaanse kaas over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pasta met pompoen en pijnboompitten

Nigella’s citroen-roompasta

Pasta peperonata

Tagliatelle met zalm en peultjes

Pappardelle met tomaten-mascarponesaus

“Cavatelli ricci” met verse tomaten-paprikasaus

Runderlappen op zijn Italiaans

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Pasta met walnootsaus

Prei-plaattaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *