Prei-plaattaart

door | 13 mrt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, snel, traybake, vegetarisch

Het hele corona-gebeuren barst nu in volle hevigheid los, hè? Op social media verschijnen beelden van lege schappen en #hamsteren en #wcpapier waren vandaag trending op twitter. Ik heb bedacht dat ik de komende tijd nog maar eens per week boodschappen ga doen, ipv twee keer per week. Ik ga ervanuit dat de voorraad in de winkels na het weekend gewoon wel weer aangevuld is. En ik heb sowieso altijd wel een goed-gevulde voorraadkast, dus mochten we in een lock-down gaan, dan kunnen we het wel een tijdje uitzingen. Ik vind het heel fijn dat ik nu thuis mag werken en de deur niet meer uit hoef. Al zou ik het liefst hebben dat ook de scholen dichtgaan, zodat Edwin en de kinderen ook veilig thuis kunnen blijven.
Voor wie (bijna) dagelijks mijn blog volgt: ik was bezig met een “knolraap en lof, schorseneren en prei” serie. De knolraap, (wit)lof en schorseneren heb ik inmiddels achter de rug en nu is prei aan de beurt. Met prei kun je natuurlijk van alles maken! Ik heb voor deze plaattaart gekozen. Het is een súper makkelijk én súper lekker recept. Het recept komt uit de Allerhande, maar ik heb het ietsje aangepast. Ik heb het uiteraard vegetarisch gemaakt: met vega gyros reepjes in plaats van spekreepjes. En in plaats van bladerdeeg heb ik flammkuchendeeg gebruikt. Die vega-reepjes waren een groot succes! Zelfs Edwin vond ze lekker. Het enige min-puntje aan het recept is dat het een beetje weinig was voor 4 personen. We hadden allevier, dus ook de kinderen, trek in nóg zo’n stuk. Dit recept is dus meer geschikt voor 2 personen dan voor 4. Of je moet er nog een soep en/of een salade bij serveren, ofzo.

Ingrediënten
2 flinke preien
1 eetlepel balsamico azijn
1 bakje vegetarische reepjes gyros (175 gram)
150 gram geraspte kaas
1 eetlepel mosterd
1 rol flammkuchendeeg (koelvers)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kies een bakplaat die ongeveer zo groot is als de rol flammkuchendeeg. Smeer de bodem van de bakplaat met een kwastje in met de balsamico azijn.Snij de stengels prei in ringen van ongeveer 1 centimeter. Laat de gootsteen vollopen met koud water en doe daar de preiringen in. Was ze voorzichtig, zodat de ringen niet uit elkaar vallen. Laat de preiringen goed uitlekken op een schone theedoek en dep ze droog.

Verdeel de preiringen over de ingesmeerde bakplaat. Verdeel daar de vegetarische gyros reepjes over en strooi daar de geraspte kaas over.

Rol de flammkuchendeeg uit en smeer de mosterd met de bolle kant van een lepel uit over het flammkuchendeeg. Leg het deeg, met de mosterdkant naar beneden over de bakplaat. Stop de randen van het deeg iets in.

Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de omgekeerde plaattaart 20-25 minuten, in het midden van de oven, tot het flammkuchendeeg mooi goudbruin wordt.

Neem de bakplaat uit de oven en laat ongeveer 5 minuten rusten. Leg een andere bakplaat over de bakplaat en keer in één keer om. Snij de plaattaart in stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

Kaas-uien plaattaart

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Traybake-pizza

Omgekeerde bladerdeegpizza van Jamie

Preitaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *