Kaas-uien plaattaart

door | 29 apr 2019 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Ik wilde eerst eigenlijk iets anders maken: namelijk tarte tatin van cherrytomaat en basilicum uit de Vegabijbel. Maar ik had hartstikke trek in gekarameliseerde ui, en in die tarte tatin gingen maar 2 uien…
De plaattaart die ik uiteindelijk gemaakt heb, is een beetje een samenvoegsel van de focaccia uientopping van Jamie, uit The Naked Chef, en het Tasty Tomatentaartje uit De Dunne Vegetarier. O, en Spanakopita, want ik heb filodeeg gebruikt in plaats van bladerdeeg. Op de fiets, van mijn werk terug naar station Bunnik, zat ik namelijk een beetje te mijmeren over bladerdeeg: dat dat zo vet en calorie-rijk is. En dat in veel gerechten dat korstje wat mij betreft best weggelaten mag worden: het gaat meestal vooral om de vulling. Hartige taartdeeg zou qua calorieën een goede vervanger zijn, maar dat vind ik niet echt lekker: het wordt óf kanon-hard, óf het is net karton… Maar ja, je kunt de bodem van je hartige taart zo moeilijk weglaten, hè, dan blijft ‘ie natuurlijk helemaal niet in vorm… En toen dacht ik dus opeens aan filodeeg. Dat kan m’n vulling mooi op zijn plek houden, maar is maar een dun laagje en is dus ook niet zo’n calorieënbom…

En ik moet zeggen dat ik ‘m bijzonder goed geslaagd vind, deze uientaart. Hij was súper lekker en mooi om te zien. Op de foto’s lijkt de ui bijna zwart, maar in het echt was de ui prachtig donkerrood/paars. Misschien dat het voor de foto’s mooier zou zijn om gewone ui en witte balsamico-azijn te gebruiken?
De kinderen vonden de cheese-onion taart ook erg lekker. Ik was even bang dat ze het te zuur zouden vinden, met die balsamicoazijn, maar dat was gelukkig niet zo.
Voor ons vieren, twee volwassenen en twee kinderen, was het genoeg. Als je nou met vier volwassenen bent, dan zou ik iets meer kaas-ui-vulling gebruiken. Of er een voor- of nagerecht erbij geven. Dan is het ook wel genoeg.

Ingrediënten
1 pond rode uien
een paar takjes verse tijm
50 ml balsamicoazijn
1 bekertje zure room (125 gram)
1 pakje verse roomkaas (100 gram)
60 gram geraspte parmezaanse kaas
1 pakje filodeeg (diepvries, 2 x 8 plakjes)
4 eieren
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Haal de filodeeg uit de verpakking en laat de plakken ontdooien.
Pel de uien en snij ze in (halve) ringen. Verhit een scheut olijfolie in een wok en bak daarin al roerend de uienringen een paar minuten op hoog vuur. Rits de blaadjes tijm van de takjes en voeg die aan de uien toe. Zet het vuur laag en voeg de balsamico-azijn toe. Roer goed door en laat de uien lekker even sudderen.

Roer de kaas met de zure room, de parmezaanse kaas en de eieren los. Voeg er wat zout en peper door.
Vet een bakplaat in en leg daar, overlappend, de plakken filodeeg op. Laat het deeg ruim over de rand van de bakplaat hangen. Verdeel het kaas-ei-mengsel over de filodeegbodem.


Verdeel de uien over de kaas-ei bodem.
Bestrijk de filodeeg met een kwastje met wat olijfolie en frommel het op langs de rand van de hartige taart.

Zet de bakplaat ongeveer een half uur in de oven, tot het filodeeg en het kaas-ei-mengsel mooi goudbruin.
Snij de taart in vieren en verdeel over de borden.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *