Pasta met walnotensaus

door | 28 mei 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kaas, pasta, recept, saus, snel, vegetarisch

Gisteravond had ik geen fut meer om dit recept nog op mijn blog te zetten: ik was té moe. Vandaag een dagje thuisgewerkt ivm de OV staking en vanaf morgen een extra lekker lang Hemelsvaartweekend. Even bijtanken. En iets rustiger aan doen…
Gelukkig had ik niet een heel ingewikkeld gerecht gepland, ofzo. Dat doe ik sowieso niet op werkdagen, eigenlijk. Het recept was wel nieuw voor me, maar met mijn keukenmachine een fluitje van een cent!
We vonden het allemaal hartstikke lekker! Dit is nou echt zo’n vegetarisch gerecht waarbij niemand het vlees mist! Het recept komt uit De Dikke Vegetarier. Tot nu toe is dat nog steeds mijn favoriete vegetarische kookboek. Het enige nadeel eraan is dat er geen foto’s in staan… Wel tekeningen om dingen te verduidelijken, maar geen foto’s waar je je op kunt verlekkeren…
Je kunt deze saus natuurlijk met een pasta naar keuze maken. Ik heb ’t met Orecchiette (“oortjes”) gemaakt. Maar ik had het net zo goed met gewone huis-tuin-en-keuken macaroni kunnen maken, al is een iets grovere pasta zoals penne of farfalle (van die vlindertjes) beter, denk ik, want daar blijft de saus beter op kleven.
Omdat er geen groente in de saus gaat, heb ik er een simpele salade bij gemaakt, met een eenvoudige dressing van olijfolie, balsamico-azijn en een sjalotje.
De saus was iets te veel voor deze hoeveelheid pasta. Je kunt -denk ik- iets minder brood gebruiken (en daarmee ook iets minder water). Of iets meer pasta gebruiken, dan heb je gewoon voor meer personen.
De saus ziet er, als ie klaar is, eerlijk gezegd niet heel smakelijk uit: het is net pap. Maar trust me: eenmaal door de pasta is het erg lekker!

Ingrediënten
400-500 gram pasta (Orecchiette, of een andere pasta)
150 gram walnoten
60 gram parmezaanse kaas
3 eetlepels mascarpone
2-3 boterhammen
120 ml melk
2 tenen knoflook
1/2 theelepel marjolein
olijfolie
zout & peper
salade – optioneel

Bereiding
Breng een grote pan met water met zout aan de kook.
Doe de boterhammen in een kom, giet de melk erover heen en laat weken.
Doe ongeveer 2/3 van de walnoten in een keukenmachine, samen met de uitgeperste tenen knoflook en de marjolein. Maal tot de walnoten fijn zijn.

Voeg de mascarpone toe en zet de keukenmachine weer aan. Er zal nu een dik, roomkaas-achtig mengsel ontstaan. Voeg een paar eetlepels olijfolie toe om het geheel wat smeuiiger te krijgen.


Doe nu het geweekte brood met de melk en 3/4 van de parmezaanse kaas erbij. Zet de keukenmachine weer aan. Voeg wat water toe (ik heb ongeveer 250 ml water toegevoegd) tot je een dikke saus-achtige consistentie hebt. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
Kook nu de pasta gaar in het kokende water. Giet de pasta af, maar bewaar nog een paar kopjes kookvocht. Roer de walnotensaus door de pasta. Als de saus nog te dik is, voeg dan nog wat van het kookvocht toe.

Schep de pasta op een bord en strooi er wat geraspte parmezaanse kaas over. Garneer met wat walnoten.


Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *