“Cavatelli ricci” met verse tomaten-paprikasaus

door | 23 jul 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, pasta, recept, saus, vegetarisch

Met mijn nieuwe keukenmachine is deeg maken echt súper makkelijk. Héérlijk! Gistermiddag bedacht ik dat ik zin had om zelf pasta te maken. Ik heb het deeg even snel met mijn keukenmachine gemaakt en tegen etenstijd had het lang genoeg gerust om er pasta van te maken. Ik moet nog even oefenen op andere pasta-vormen, want die slag heb ik nog niet te pakken, maar dit is een instap-modelletje. Die lukt altijd.
Terwijl de tomaten in de oven stonden, heb ik het tafeltje buiten gezet en zat ik lekker onder de boom mijn pasta te maken. Ik stel me helemaal voor dat die Italiaanse nonna’s gezellig met zijn allen onder de boom op het dorpsplein hun verse pasta zitten te maken, terwijl ze de nieuwtjes en roddels van het dorp doornemen. Ik had helaas geen gezelschap van andere pasta-makende dames, maar ik zat er heerlijk met mijn zen-klusje: één voor één die pasta-thingies maken. Ik heb deze manier een keer gezien bij Jamie Oliver, met een vergiet, volgens mij. Ik moet wel even opbiechten dat ik voor mijn ingrediënten-foto een béétje heb gesmokkeld. Die foto heb ik namelijk gemaakt nadat het pasta-deeg al lang en breed in de koelkast lag te rusten. De bloem en eieren op de foto zijn dus eigenlijk niet de ingrediënten die ik echt gebruikt heb. Maar anders had ik overdag al alles klaar moeten zetten voor de foto, en ik moest wel gewoon werken, natuurlijk. Dus dan mag het wel voor een keertje, he? De pasta was súper lekker en het ging moeiteloos op! Vorige keer dat ik tomatensaus uit de oven maakte, van alleen maar tomaten, moest ik een paar theelepels suiker toevoegen om het zuur van de tomaten te neutraliseren. Dat was dit keer niet nodig, dankzij die puntpaprika’s die heerlijk zoet worden als je ze roostert in de oven.
Ik weet niet of deze pasta (die van dat vergiet van Jamie) een officiele naam heeft. Qua vorm en werkwijze komt ‘ie het dichtst in de buurt bij cavatelli, al wordt echte cavatelli over een gnocchi plankje met ribbeltjes gewreven.
Ik noem deze “cavatelli ricci”, cavatelli voor de vorm en “ricci”, want dat betekent “egeltjes” in het Italiaans. Of -als je het terug vertaald- “gekruld”, nou dat past ook wel.

Ingrediënten
500 gram bloem + extra om te bestrooien
2 eieren
1 – 1 1/2 kilo trostomaten
4 punt-paprika’s
2 uien
2 tenen knoflook
een paar takjes tijm
olijfolie
zout, peper
een stukje oude kaas

Bereiding
Maak eerst het pastadeeg. Doe de bloem met de eieren in keukenmachine. Zet de keukenmachine aan. Als het een kruimelig deeg begint te worden, voeg dan beetje bij beetje (ongeveer een eetlepel per keer) water toe. Wacht tot het water is opgenomen voor je er weer wat bij doet. Als het deeg een grote bal wordt, die mee gaat draaien met de deeghaak, dan is je deeg klaar. Kneed het deeg tot een bal en verpak die in keukenfolie. Leg minstens een half uur, maar het liefst een paar uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de tomaten en snij ze in kwarten. Pel de uien en snij in kwarten. Was de puntpaprika’s. Snij doormidden en verwijder de zaadlijsten. Verdeel de tomaa, ui en puntpaprika’s over de bakplaat. Snij de knoflook in kleine stukjes. Verdeel de knoflook en de takjes tijm over de bakplaat. Sprenkel er royaal olijfolie over en strooi er wat zout en peper over. Zet de bakplaat minstens een half uur in de oven, tot de tomaat en paprika lekker zacht zijn geworden.

Nu de tomaten in de oven staan is het tijd om de pasta te maken. Bestrooi je werkblad met bloem en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel de bal deeg in vieren en dek drie van de vier delen weer af met de keukenfolie. Pluk kleine plukjes deeg af en rol die tot een bolletje. Formaatje: ergens tussen een erwt en een knikker in. Duw met je duim het balletje deeg over de achterkant van een fijne rasp, zodat het deeg uitrekt en krult en “pukkeltjes” krijgt. Die uitstulpinkjes zorgen ervoor dat de pastasaus dadelijk goed aan de pasta blijft kleven.

Herhaal dat tot al het deeg op is. Strooi wat bloem over de zelfgemaakte pasta, en hussel een beetje door elkaar, zodat de pasta niet aan elkaar of aan het werkblad gaat kleven. Breng een grote pan met water en zout aan de kook.

Schep de geroosterde tomaten, paprika’s en uien in een passeerzeef en maal ze door de zeef. Vang de pulp op in een pannetje. Schraap ook het restje pulp van de onderkant van de zeef.

Zet het pannetje met de tomatensaus op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Laat de saus zachtjes een beetje inkoken. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.

Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Als de pasta begint te drijven, dan zijn ze (bijna) gaar. Proef er voor de zekerheid even eentje (wel goed blazen, he?).

Giet de pasta af en schep die door de tomatensaus. Neem de pan van het vuur.
Rasp de kaas.

Schep een flinke schep pasta met tomatensaus op een bord en strooi er wat geraspte kaas over heen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pasta met overheerlijke tomatensaus

Pasta met spinazie en pesto

Burrito met groenten, pasta en pesto

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Ovenschotel met pasta, aubergine en kaas

Pasta met pompoen en pijnboompitten

Pastasaus van geroosterde tomaten en paprika’s

Groene pasta met blauwe kaas

Pasta met walnotensaus

Nigella’s citroen-roompasta

Pasta peperonata

Pappardelle met tomaten-mascarponesaus

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *