Orzo uit de oven met snoeptomaatjes en basilicum

door | 4 jan 2020 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, oven, pasta, recept, snel, traybake, vegetarisch

Gisteren was een beetje een druilerige dag, met wat boodschappen en klusjes. Onder andere een paar wassen gedraaid, want de was was een beetje blijven liggen met de feestdagen. En ’t weer werkte ook niet echt mee: de hele dag zo’n sombere, vieze miezer regen. Voor ’t avondeten had ik dit makkelijke gerecht nog in huis: orzo uit de oven.
De boodschappen hiervoor had ik al voor de kerstdagen in huis gehaald en toen heb ik me rót gezocht naar de orzo. Orzo is pasta (net als macaroni en spaghetti), maar het ziet er uit als rijst. Uiteindelijk vond ik het naast de risotto-rijst. Er staat ook niet orzo op, er staat groot “Risone” op en alleen in héle kleine lettertjes “orzo”. Geen wonder dat ik ’t niet kon vinden.
Tegen etenstijd waren de kinders allebei een beetje mopperig, en vooral zoonlief had NÚ honger. Maar ja ’t eten zou met een half uurtje klaar zijn, dus hij mocht geen chipjes ofzo, meer. Maar toen ze eenmaal een dampend bord orzo voor hun neus hadden, was de mopperigheid op slag verdewenen. “Hártstikke lekker!” was het unanieme oordeel! En ze hebben allebei een tweede keer opgeschept.
Nog even de bronvermelding: dit recept (zonder de parmezaanse kaas) komt uit De Groene Bakplaat.

Ingrediënten
600 gram snoeptomaatjes
500 gram orzo
1 rode ui
1 bosje basilicumblaadjes
1 stukje parmezaanse kaas
2 laurierblaadjes
2 bouillontabletten (groentebouillon)
olijfolie
peper

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Kook ruim een liter water in de waterkoker. Doe de orzo in een braadslee of ovenschaal. Los de bouillontabletten op in 1 liter kokend water en giet de bouillon bij de orzo. Roer even met een pollepel. Was de tomaatjes en snij ze doormidden. Verdeel de gehalveerde tomaatjes over de braadslee. Steek de laurierbladen tussen de orzo. Pel en snipper de rode ui en strooi de uisnippers erover. Maal er wat versgemalen peper over en zet de braadslee 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal na 20 minuten de orzo uit de oven. Bewaar een paar mooie basilicumblaadjes voor de garnering en knip de rest van de blaadjes in reepjes boven de braadslee.

Sprenkel er een paar eetlepels olijfolie over en roer even door.
Schep de orzo en tomaatjes op een bord en rasp er wat parmezaanse kaas over.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Traybake met pompoen, gort en passievrucht

Pasta met rode pesto, asperges en snoeptomaatjes

Gnocchi caprese

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Snelle tagliatelle met romige spinazie-artisjok-saus

Groene pasta met blauwe kaas

Pasta peperonata

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *