Tortillatulband

door | 4 jun 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, kids, mexicaans, oven, recept, tortilla, vegetarisch

We wisten het natuurlijk eigenlijk al, maar vandaag is Lone officieel geslaagd! Ze is vanmiddag op school geweest om haar cijferlijsten op te halen. Ze heeft een práchtige cijferlijst: drie zevens (Nederlands, Engels, Natuurkunde), drie achten (Informatica, Scheikunde, Biologie) en een negen (Wiskunde-B). Alle geslaagden kregen allemaal een schoolvlag cadeau! En die hangt natuurlijk uit, nu. Hoe lang mag je als trotse moeder zo’n geslaagd-vlag (met tas) laten hangen? Redelijkerwijs? Wel minstens een paar dagen, toch? Of een week? Of tot ze aan haar volgende opleiding begint? 

Wij aten vanavond deze tortilla-tulband. Ik was meteen verkocht toen ik het recept in de Boodschappen zag. Wat een briljant idee om er een tulband van te maken. Ik maak natuurlijk wel vaker tortilla-taart (gewoon een stapeltje tortilla’s met vulling ertussen) en we eten ze ook wel opgerold. Maar dit staat echt wel súper leuk! Ik was een beetje bang dat de tortilla’s te stug zouden zijn, maar het ging prima. Ik heb de vulling iets aangepast met vegetarische gehakt , paprika’s en meer zoete aardappel en mais dan het oorspronkelijke recept. Daardoor kon ik mijn tulband niet helemaal dichtvouwen, maar van de vier halve tortilla’s die ik nog over had kon ik mooi een soort “deksel” maken. Na het omdraaien is dat natuurlijk een bodem.
Ik vond ‘m heel goed geslaagd. Edwin en de kinderen vonden ‘m ook erg lekker. En ik loop al te bedenken wat voor “taarten” ik nog meer in zo’n tulband-vorm kan maken…

Ingrediënten
1 pak tortilla’s (8 stuks)
1 flinke zoete aardappel (ongeveer 400 gram)
3 paprika’s (rood, groen, geel)
2 uien
1 solobol knoflook (of 2 tenen)
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 blik bonen (400 gram)
1 blik mais (300 gram)
200 gram vegetarisch rul gehakt
200 gram geraspte kaas
1 bekertje creme fraiche (200 gram)
1 bosje platte peterselie
2-3 eetlepels chili con carne kruiden (klik hier voor de samenstelling van de kruidenmix)
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Kook de blokjes zoete aardappel in een pannetje met ruim water gaar. Giet af. Pel en snipper de uien. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de ui licht aan. Als de ui glazig begint te worden, pers dan de knoflook erboven uit en voeg het vegetarische rul gehakt toe. Strooi twee eetlepels chili con carne kruiden over het gehakt en roer goed door. Giet de bonen en de mais af. Voeg de tomatenblokjes, de bonen en de mais toe aan het gehakt-mengsel.

Was intussen de paprika’s en snij ze doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Roer de blokjes paprika door het gehakt-bonen-mengsel.

Voeg de gekookte zoete aardappelblokjes toe. Roer goed door en neem dan de pan van het vuur. Knip de peterselie fijn boven de pan en roer de peterselie door het mengsel heen. Proef het bonen-mengsel en breng op smaak met zout en -indien nodig- nog wat extra chili con carne kruiden.

Vet een tulband-vorm in met wat olijfolie. Snij de stapel tortilla’s doormidden. Leg de halve tortilla’s dakpansgewijs in de tulbandvorm.

Smeer de creme fraiche over de tortilla’s en strooi er ruim de helft van de geraspte kaas over.

Vul de tulband tot ongeveer 3/4 met het gehakt-bonen-mengsel. Duw zachtjes aan.

Vouw de bovenkant van de tortilla’s naar binnen en dek af met de resterende vier halve tortilla’s (knip daar een kleine halve cirkel uit, zodat ze mooi in de vorm passen). Strooi de rest van de geraspte kaas over de bovenkant. Zet de tulbandvorm 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem de tortillatulband uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Check dan of de tortilla’s niet aan de tulbandvorm vast zitten.

Leg een bord of platte schaal op de tulband en draai ‘m 1-2-hup om. Als het goed is, dan voel je de tulband op het bord zakken/ploffen.

Snij de tulband met een scherp mes in parten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Chili con carne

Mexicaanse chilisoep

Quasadilla’s met vegetarische gehakt en mais-tomatensoep

Bonengoulash

Nacho’s

Tortillataart

Mexicaanse couscoussalade met quesadilla’s

Tortilla met kip, groenten en mais

Burrito met groenten, pasta en pesto

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *