Wat een héérlijke dag, zo! Het waait wel een beetje, maar in onze achtertuin is het prima te doen: in de zon en uit de wind. Gisteren heb ik samen met Free de tuin geveegd, de tuinstoelen en het zitje schoongemaakt en de kussens uitgeklopt. En vandaag heerlijk buiten gezeten. Op deze manier heb ik absoluut niet de behoefte om er op uit te gaan. Houden jullie het nog een beetje uit, thuis?
Wij zijn vast niet de enigen die vanavond lekker gaan barbecuen. Gisteren spareribs, worstjes, hamburgers, maiskolven, courgette, salade en stokbrood gekocht. En ik had nog een halve zak houtskool staan in de schuur. Voor Lone een paar vega-hamburgers en vega-worstjes gekocht. O, en natuurlijk marshmallows voor toe.
Gewoon een no-nonsense barbecue, niet echt iets blog-waardigs.
Maar dat geeft mij mooi de kans om deze bonengoulash van gedroogde bonen nog op mijn blog te zetten. We aten dit afgelopen week. Je kunt ‘m natuurlijk ook maken met bonen uit blik, dan kun je de “week de bonen” stap overslaan. Ik eet eigenlijk nooit gedroogde bonen, maar man-o-man, ze zijn eigenlijk véél lekkerder dan blik-bonen. Ze hebben die lekkere “bite” die ik meteen herkende van de bruinen-bonen-met-spek-en-stroop die we vroeger aten. Met verse paprika en paprika-poeder wordt het een heerlijke hartige bonenschotel. Wij aten ‘m lekker met een stuk stokbrood, maar je kunt ‘m ook zo eten, als een soort goed-gevulde soep. Of met rijst, natuurlijk.
Dit recept komt uit de Hallo Jumbo!

Ingrediënten
150 gram gedroogde witte bonen
150 gram gedroogde rode kidneybonen
3 paprika’s (rood, geel, groen)
2 uien
1 bol soloknoflook (of 2 tenen)
2 flinke theelepels gerookte paprikapoeder
1 eetlepel bloem
1 blikje tomatenpuree
1 bouillonblokje (groentebouillon)
een paar takjes peterselie
olijfolie
zout, peper
Lekker voor erbij: vers stokbrood

Bereiding
Doe de bonen in een grote mengkom en vul die met water. Laat de bonen ongeveer 10 uur weken. Giet de bonen af in een zeef. Pel de uien en snij in halve ringen. Was de paprika’s snij ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in grove stukken. Schil de knoflook en snij in kleine stukjes.

Verhit een scheut olie in een braadpan. Fruit de ui, knoflook en paprika een paar minuten aan. Schep dan de bonen erdoor.

Voeg het paprikapoeder en de bloem toe en roer er goed doorheen.

Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Laat even meebakken. Voeg 600 ml water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook.

Laat de bonengoulash op een laat pitje, met de deksel op de pan ongeveern een uur zachtjes pruttelen.
Hou een paar plukjes peterselie apart, en knip de rest van de peterselie fijn boven de pan. Roer goed door.
Breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Schep een flinke schep bonengoulash in een bord of kom. Steek er een takje peterselie in. Lekker met een stuk stokbrood.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Goulash

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen

Bonen in tomatensaus (uit Jamie’s VEG)

“The Stew”

Goedgevulde minestronesoep van groene groenten

Vegetarische erwtensoep

Tortillataart

Kip met spek en banaan op witte bonen

Chili con carne

Mexicaanse Chilisoep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *