Vegetarische erwtensoep

door | 3 jan 2020 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, soep, vegan, vegetarisch

Dochterlief is dol op erwtensoep. En helemaal op de erwtensoep van oma. Één probleempje: ze wil vegetarisch eten en in oma’s erwtensoep gaat eigenlijk meer vlees dan erwten… Of ik een keer een vegetarische erwtensoep voor haar wilde maken? Ja, natuurlijk, moppie!
Op leukegeit.nl kwam laatst toevallig een recept voor vegetarische erwtensoep voorbij. Deze soep is lekker goed gevuld met flink veel groenten, en blokjes knolselderij, wortel en aardappel, waardoor je het vlees eigenlijk niet mist. De vegetarische speckjes zijn na het bakken lekker knapperig en hebben die lekkere rook-smaak.
Billy van leukegeit doet er nog een vegetarische rookworst bij, maar eerlijk gezegd vinden wij die niet lekker. We hebben die vega rookworsten, van verschillende merken, een paar keer geprobeerd bij stamppot, maar we vinden ze écht niet te eten. Die vegetarische speckjes zijn wél erg lekker! Maar de soep kan ook heel goed zónder, hoor.

Ingrediënten
500 gram spliterwten
5 bouillontabletten (groentebouillon)
4 laurierblaadjes
2 preien
2 aardappels
2 winterpenen
2 uien
2 stengels bleekselderij
1 knolselderij
1/2 bosje selderij
1 pakje vegetarische speckjes
peper en zout
olijfolie

Bereiding
Spoel de spliterwten af in een vergiet onder de kraan.
Doe de spliterwten in een (grote!) soeppan met 2,5 liter water, de 5 bouillontabletten en de laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan minstens een uur zachtjes doorkoken. Roer af en toe door.
Vis de laurierblaadjes uit de soep.

Pel en snipper de ui en voeg toe aan de pan. Schil de aardappelen, snij in blokjes van ongeveer 1×1 cm en voeg toe aan de pan. Schil de winterpenen, snij in blokjes en voeg toe aan de pan. Snij de stengels bleekselderij in de lengte door en snij in kleine stukjes. Snij de prei-stengels in de lengte door en spoel onder de kraan eventueel zand tussen de bladen uit. Snij de prei-stengels in ringen en voeg de prei toe aan de soep.

Snij de schil van de knolselderij, snij de knol in plakken en vervolgens in blokjes. Voeg toe aan de soep.

Snij het bosje selderij fijn en voeg toe aan de soep. Kook de soep ongeveer een half uurtje tot de groenten gaar zijn. Roer regelmatig.

Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de vegetarische speckjes knapperig.
Schep de soep in een soepkom of bord en schep er een lepel knapperige vegetarische spekjes op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Snert (met varkensribbetjes en rookworst)

Erwtensoep uit de slowcooker (met een hamschijf)

Mam’s erwtensoep (met krabbetjes, speklappen, spekreepjes en rookworst)

Dahl

Pastinaaksoep van Jamie

Harira (Marokkaanse soep)

Vegetarische Chinese tomatensoep

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

Kikkererwtensoep met geroosterde paprika

Uiensoep

Bananensoep

Champignonsoep

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *