Harira (Marokkaanse soep)

door | 18 sep 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, recept, rund, soep, vlees

Vandaag is voor mij een dag met een beetje dubbele gevoelens. Het is vandaag namelijk precies twee jaar geleden dat ik een burnout kreeg… Ik had alle signalen van stress tot dan toe genegeerd. Ik begon te huilen en kon niet meer ophouden. Gelukkig gaat het inmiddels weer een stuk beter, maar het blijft oppassen! Via een coaching traject kwam ik erachter dat mijn passie bij eten ligt en dat ik daar “iets” mee wilde doen”. Inmiddels bestaat mijn foodblog bijna een jaar en ik vind het nog steeds héérlijk om te doen! Bedenken wat we gaan eten, boodschappen doen, ingrediënten klaar zetten, koken, foto’s maken, recept uitschrijven. Eten en koken zijn echt “energy gainers” voor mij.
Deze Marokkaanse soep had ik al eens eerder geprobeerd, maar hoewel hij toen prima smaakte, pakte het toch niet helemaal uit zoals ik bedoelde… Volgens Edwin mocht ik het geen sóep noemen: het was meer een stoofpotje met kikkererwten en linzen… Ik heb nu de verhoudingen wat aangepast en nu lijkt het er meer op.
Dit recept is een samenraapsel van recepten. De basis is geïnspireerd op het Harira-recept uit het Groot Arabisch Kookboek van Janny de Moor, al heb ik er wel het een en ander aan veranderd. En ik heb er nog wat ingrediënten aan toegevoegd die ik tegenkwam in andere recepten die me er ook wel lekker bij leken.
Nou, en dat wás ook zo. We vonden ‘m allemaal heerlijk!

Ingrediënten
250 gram runderpoulet
2 eetlepels boter
1 blik kikkererwten
1 blik tomatenblokjes
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 wortels
50 gram rode linzen
30 gram parelcouscous
1 nestje krulvermicelli
3 bouillontabletten (groentebouillon)
1 theelepel kurkuma
2 theelepels kaneel
2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel komijnpoeder
3 eetlepels bloem
1 bosje koriander (15 gram)
1 citroen

Bereiding
Haal de poulet een poulet uit de koelkast en laat op temperatuur komen.
Pel en snipper de ui. Smelt de boter in een braadpan en fruit daarin de ui zachtjes. Was de bleekselderij en snij in kleine stukjes. Ik snij altijd de stengel in de lengte door en snij ‘m dan in stukjes. Fruit de bleekselderij samen met de ui aan. Doe de kruiden erbij in de pan en roer goed door.

Doe het vlees in de pan en bak even rondom aan.

Voeg de tomatenblokjes, kikkererwten en de linzen toe. Voeg anderhalve liter water en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat minstens twee uur zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.

Verkruimel de krulvermicelli boven de pan en voeg de parelcouscous toe. Was de wortels, snij ze in plakjes en voeg die aan de soep toe. Laat de soep nog een minuutje of 10 zachtjes koken tot de couscous en de vermicelli gaar zijn. De worteltjes mogen lekker een beetje hard blijven. Hou een paar blaadjes koriander apart voor garnering, en knip of snij de rest van de koriander fijn en roer die door de soep.
Roer de bloem met een kopje water tot een glad papje (dat gaat heel makkelijk met de staafmixer: gegarandeerd geen klontjes!). Roer het papje door de soep en kook nog een paar minuten door.

Serveer met brood (stokbrood of Turks/Marokkaans brood) en partjes citroen.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *