Uiensoep

door | 13 dec 2018 | brood, eenpansgerecht, Frans, kaas, lunch, recept, soep, vegetarisch

Tijdens mijn studie heb ik ooit eens meegedaan met een voedingsonderzoek waarin de effecten van ui (en peterselie) op bloedstolling werd onderzocht. *) Daarvoor moest ik (en de andere deelnemers) een week lang een paar kommen uiensoep op mijn nuchtere maag eten (en in de andere studieperiode peterseliesoep of gewoon bouillon). Dat is een paar dagen wel te doen, maar op een gegeven moment kun je geen ui meer zien en ging het behoorlijk tegen staan. 
Ik heb dus jaren geen uiensoep meer gegeten. Of gemaakt. Maar manlief is dól op uiensoep, en dus heb ik nu eens échte uiensoep gemaakt. En guess what? Dat was eigenlijk hartstikke lekker. 

Ingrediënten
5 uien
een paar takjes bladpeterselie
een paar takjes tijm
2 laurierbladen
1 hele bol knoflook
50 gram boter
2 bouillontabletten (groente)
1 winterpeen (optioneel)
1 bleekselderij (optioneel)
afbakbroodjes (6 in een pak)
100 gram geraspte kaas

Bereiding
Schil de uien en snij ze in ringen.


Smelt de boter in een soeppan (of braadpan) met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze lekker lang op een laag pitje tot ze super zacht en een klein beetje goudbruin zijn. Hoe langer je dit doet, hoe lekkerder je soep! (Met deze stap begin je ook als je een Indiase curry maakt!) Laat de ui gerust een half uurtje bakken. Wel af en toe doorroeren, natuurlijk.


Voeg dan de takjes tijm, de laurierbladen, bladpeterselie en de doormidden gesneden bol knoflook toe. De bol knoflook heb ik in een wegwerp-theezakje gedaan, zodat er geen vliesjes of velletjes in de soep zouden komen.
Kook 1 liter water in de waterkoker en los daarin de bouillontabletten op. Voeg de bouillon toe aan de uien.


Als je een winterpeen en bleekselderij in een paar grote stukken snijdt en die aan de bouillon toevoegt, dan krijgt je soep heerlijk veel smaak! Maar je kunt ’t ook gewoon weglaten.
Breng aan de kook en laat een kwartiertje zachtjes koken.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de afbakbroodjes even. Haal ze dan uit de oven, snij ze door, bestrooi de helften met geraspte kaas en zet terug in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Vis voor het opscheppen de bleekselderij, wortel, bladpeterselie, tijm en knoflook uit de soep.
Schep de soep in een soepkom en leg er een broodje met gesmolten kaas op.

Eet smakelijk!

*) Hier de link naar het wetenschappelijke artikel waarin dit onderzoek en de uitkomsten beschreven wordt:
https://www.researchgate.net/publication/13772122_Effects_of_the_flavonoids_quercetin_and_apigenin_on_hemostasis_in_healthy_volunteers_Results_from_an_in_vitro_and_a_dietary_supplement_study

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *