Deze heerlijk Indiase linzensoep is een echte aanrader! Met maar een paar kruiden (of eigenlijk specerijen) kun je deze heerlijke, geurige, verwarmende soep maken. Als je van pittig houdt, dan kun je de rode peper fijn snijden en tegelijk met de gember toevoegen. Zelf wil ikmijn soep niet te pittig, dus laat ik de peper alleen maar meekoken, en dan haal ik ‘m er weer uit. Dan geeft ‘ie wel wat pit af, maar wordt het niet te heet.
Voor de foto van het eindresultaat wilde ik eens wat anders proberen. Een donkere achtergrond (mijn zwarte aanrecht, dus) schijnt niet zo goed te zijn voor foto’s. Ik vind het zelf wel mooi staan, eigenlijk, maar het schijnt dat “men” op internet langer of vaker blijft hangen bij een lichte foto dan bij een donkere foto. En dus wilde ik eens een andere achtergrond proberen. Omdat het een Indiase soep is, heb ik een tie-dye sjaal als ondergrond gebruikt. Ik had eerst een roze, die is op zich lichter, maar deze blauw-paarse vond ik beter passen bij het blauw van de soepkom. Ik ben niet van plan om vanaf nu heel crea-bea te gaan doen met “props” (vaasjes, bloemen, doorgesneden citroenen, een bos wortelen, een antieke lepel en zulk soort dingen), want ik vind dat het vooral om het eten zélf moet gaan. Maar misschien dat ik qua achtergrondkleur wel eens kan varieren. Wat vinden jullie?

Ingrediënten
200 gram rode linzen
1 blik tomatenblokjes
1 blik kokosmelk
1 rode ui
1 winterpeen
2 aardappelen
1 rode peper
4 tenen knoflook
verse gemberwortel (4×1 cm)
een paar takjes koriander
1 theelepel garam massala
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel komijnpoeder
2-3 bouillontabletten (groentebouillon)
olijfolie
gemalen kokos

Bereiding
Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een soeppan en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erboven uit en fruit even lekker mee. Schil de gemberwortel en rasp die boven de pan. Doe de kruiden erbij en bak die een minuutje mee, zodat de smaak (en geur!!!) lekker vrij komt. Blus af met de tomatenblokjes en laat op een laag pitje zachtjes pruttelen terwijl je de groenten snijdt.

Schil de winterpeen en aardappelen en snij ze in niet te grote stukjes. Doe de wortel- en aardappelblokjes bij het tomatenmengsel. Spoel de linzen af in een zeef onder de kraan en doe ze in de pan. Doe er een liter water en twee bouillontabletten bij.

Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Doe de twee helften in de soep en laat die mee laten koken. Laat de linzensoep een half uur zachtjes pruttelen, zodat de linzen zacht en de soep dikker wordt. Roer af en toe. Haal de meegekookte peper uit de soep. Snij de koriander fijn (met steeltjes en al). Hou wat van de korianderblaadjes apart voor garnering en voeg de rest toe aan de soep. Giet de kokosmelk bij de soep en roer goed door. Breng weer aan de kook en kook even door. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met een extra (stukje) bouillontablet, of peper en zout.

Rooster de geraspte kokos kort in een droge koekenpan, tot de kokos nét begint te kleuren. Garneer de dahl met kokos en verse koriander.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *