Tortillataart

door | 17 sep 2019 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, mexicaans, oven, recept, vegetarisch

Maken jullie dit wel eens: tortilla-taart? Vroeger maakte ik dit regelmatig met zo’n pot mexicaanse bonenmix, waar bonen, groenten en mexicaanse kruiden al in zitten. Maar sinds ik ‘m helemaal van scratch gemaakt heb, wil ik nooit meer anders! Het is natuurlijk iets meer werk omdat je de groenten wel even moet snijden, maar hé… dat is het dubbel en dwars waard.
Het voordeel van zelf maken is dat je het zo pittig of juist niet-pittig kunt maken als je zelf lekker vindt… Of je gezinsleden, natuurlijk. Ik weet inmiddels wel hoeveel chilipoeder ik toe moet voegen zodat wij het precíes pittig genoeg vinden: een halve theelepel chilipoeder op een hele pan. Proef het even voor je de taart op gaat bouwen en breng op smaak met eventueel meer chilipoeder. Of laat de chilipoeder helemaal weg. Hou er wel rekening mee alles nog een beetje indikt als het gerecht een half uur de oven in gaat.
Wij aten deze tortillataart gisteravond en zowel man als kinderen vonden het heerlijk! Edwin schepte zelfs een tweede keer op. Nou, dan vindt hij het écht heel erg lekker, kan ik je vertellen…

Ingrediënten
6-8 tortilla’s (6 grote of 8 medium)
3 paprika’s
1 blik kidneybonen
1 blik zwarte bonen
1 blik mais
1 blik tomatenblokjes
1 ui
3 eetlepels magere kwark
150 gram geraspte kaas
2 eetlepels liquid spice blend Smokey paprika (of 1 eetlepel gerookte paprika poeder)
1/2 theelepel chilipoeder
een flinke bos koriander steeltjes
peper en zout
olijfolie

voor de salade:
3 trostomaten
2 avocado’s
1 rode ui
een paar takjes verse koriander
zout en peper
olijfolie

Bereiding
Pel en snipper de ui. Verhit in een braadpan een schut olijfolie en fruit hierin de ui zachtjes aan. Was en snij intussen de paprika’s: snij ze doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg de paprikablokjes toe aan de ui. Knip de koriandersteeltjes in kleine stukjes en voeg die aan de pan toe.

Doe de paprika spice blend en de chilipoeder erbij en roer even goed om. Doe daarna de zwarte bonen, kidneybonen, maiskorrels en de tomatenblokjes erbij. Voeg nog een half blik water toe. Stamp met een pureestamper een paar keer in de pan, zodat een deel van de bonen stuk gaan en hun zetmeel kunnen afgeven; daardoor zal de saus lekker gaan binden.

Laat het mengsel minstens een half uur pruttelen. (Ik kon in die tijd mooi dochterlief naar fysio en tapdance brengen…) Proef het bonenmengsel en breng indien nodig op smaak met zout, peper en/of extra chilipoeder.
Verwarm de oven voor op 200 graden.


Vet een springvorm (die groot genoeg is zodat de tortilla erin past) in met een beetje olijfolie. Ik heb de springvorm nog ín een taartvorm gezet, zodat vocht dat er eventueel uit zou druppen niet mijn oven vies zou maken…  Leg een tortilla op de bodem. Schep wat van het bonenmengsel op de tortilla en verdeel met de bolle kant van de lepel over de tortilla. Leg er nog een tortilla op en druk die even voorzichtig aan. Schep hier ook wat bonenmengsel op. Herhaal dit tot ofwel de tortilla’s *(mín één, want je wilt eindigen met een tortilla) óf het bonenmengsel (en het liefst allebei) op zijn.

Op de bovenste tortilla doe je geen bonen, maar daar smeer je de magere kwark over uit. Strooi daar de geraspte kaas over. Zet de tortillataart een half uur in de oven.

Maak intussen een salade: snij de tomaten en avocado in grove stukken, snij de rode ui in ringen en wat verse koriander blaadjes. Breng op smaak met zout en peper en sprenkel er een beetje olijfolie over. Laat de smaken even inwerken.

Haal de tortillataart uit de oven als de kaas is gesmolten en de bovenkant mooi begint te kleuren. Laat de taart een minuut of tien, in de vorm, afkoelen.

Snij de tortillataart in punten.

Serveer de punt tortillataart met een schep tomaten-avocado-salade.
Eet smakelijk!

1 Reactie

  1. Ursula

    Súúúper lekker

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *