Jullie weten niet half hoe opgelucht ik ben dat de scholen en de horeca zijn gesloten. Ik begrijp dat het voor een boel ondernemers héél moeilijk wordt om het hoofd boven water te houden, maar het was onverantwoord om het Corona-virus ongebreideld verder te laten verspreiden. En petje af voor alle mensen in de zorg, onderwijs, supermarkten en alle andere cruciale beroepen. Ik hoop dat we op tijd waren om een enorm drama af te wenden. Ik ben eigenlijk bang van niet, omdat de besmettingen van de afgelopen weken nog naar boven zullen komen, maar we zorgen er in ieder geval voor dat het niet nóg erger wordt.
Ik heb nog geen boodschappen gedaan, sinds de hamster-woede. We teren op de voorraad die we nog in huis hebben. Don’t worry. Ik heb niet in paniek bergen vol blikvoer en wc-papier in mijn boodschappenkar geladen. Mijn voorraadkast was altijd al goed gevuld, maar sinds begin februari heb ik steeds wat extra meegenomen.
Ik ben van plan om morgen weer boodschappen te doen en te kijken hoe de vlag er dan voor staat. Of de voorraden in de winkels weer een beetje zijn aangevuld, ofIk maak gewoon een menu-plan, en dan zie ik in de winkel wel of ik daar de ingrediënten ook daadwerkelijk kan kopen.
Deze stoofpot is in ieder geval een gerecht dat je kunt maken met ingrediënten waarvan je de meeste waarschijnlijk wel in je voorraadkast hebt staan: kikkererwten, kokosmelk en diepvries spinazie. Ik in ieder geval wel. Ik kwam dit recept tegen in mijn recepten-knipsel-verzameling: Kikkererwtenstoof met kokosmelk, kurkuma en spinazie (the stew). Schijnt een enórme Instagram-hit geweest te zijn, #thestew, begin 2019. Maar ik ben niet zo van de trends en de hypes, dus dat is toen helemaal langs me heen gegaan. Maar nu heb ik het recept uit mijn map gevist en het is inderdaad érg lekker. Het is vegetarisch, te maken met houdbare producten, én niet veel werk, dus ideaal voor nu. Ik had me alleen een beetje verkeken op de stooftijd. Dus begin wel op tijd. Als je het eenmaal op hebt staan, dan kun je gerust wat anders doen, maar het moet wel lekker lang indikken…. Of voeg gewoon minder vocht toe, dat kan natuurlijk ook.

Ingrediënten
2 uien
een stuk verse gember (3 cm)
2 bollen solo knoflook
3 blikken kikkererwten
2 blikken romige kokosmelk (2 x 400 ml)
450 gram diepvries bladspinazie (losse blaadjes)
2 theelepels kurkuma
1/2 theelepel chilivlokken
1 bouillontablet (groentebouillon)
een bosje verse munt
200 gram plantaardige yoghurt (gewone yoghurt kan ook, maar dan is het gerecht niet meer vegan)
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Pel en snipper de uien. Verhit de olie in een braadpan. Bak de uien ongeveer 5 minuten tot de ui glazig wordt en pers dan de knoflook erboven uit. Schil de gember, snij fijn en voeg toe aan de uien. Voeg de kurkuma en de chilivlokken toe en laat even kort meebakken.

Laat intussen de kikkererwten uitlekken (van het vocht kun je als je wilt deze heerlijke vegan-chocolademousse maken). Voeg de kikkererwten toe en bak ze mee met de uit tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.

Schenk de kokosmelk en een halve liter kokend water in de pan en voeg de bouillontablet toe. Breng aan de kook en stamp met een pureestamper een deel van de kikkererwten stuk, zodat de saus gaat binden.

Laat minstens een uur tot anderhalf uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Hoe langer je de stoof op laat staan, hoe lekkerder hij wordt!

Als je denkt dat de stoof dik genoeg is, doe dan de diepvries-spinazie erbij en roer voorzichtig door.
Proef de stoof en breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal de blaadjes van de takjes munt en hak deze grof.

Schep een flinke schep van de kikkererwtenstoof in een bord en schep er een flinke schep yoghurt over. Strooi de gehakte munt erover.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Tikka masala met pompoen en kikkererwten

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Bieten-kikkererwtencurry van de bakplaat

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *