Vegan chocolade mousse

door | 23 dec 2019 | avondeten, nagerecht, recept, vegan, vegetarisch, zoet

Vandaag kwamen vrienden bij ons eten, spelletjes doen en weer eens gezellig bijkletsen. Ik heb natuurlijk lekker voor ze gekookt. Vooraf had ik de “Kerstsalade van Fifteen” van Jamie gemaakt, dat is een salade met rucola, mozzarella, mandarijn en prosciutto. Daarna een strudel van filodeeg, gevuld met geroosterde paprika, artisjok, cottagecheese, basilicum en pijnboompitten. Als derde gang een paddestoelen risotto. En als toetje deze vegan chocolade mousse. Mijn nichtje had laatst op school chocolade mousse gemaakt. Toen ik haar aan de telefoon had wist ze de ingrediënten niet meer precies, maar wel ongeveer: gesmolten chocolade, suiker en gepasteuriseerd eiwit. Bij het googlen naar het precieze recept voor chocolademousse kwam ik dit vegan recept tegen. In dit recept gebruik je geen kippenei, maar “aquafaba”. Had ik nog nooit van gehoord, maar dat is het vocht van kikkererwten. Dat wilde ik wel eens proberen, natuurlijk. Nou, en het is gelukt, hoor! Enorme aanrader!
De andere recepten, van de salade, strudel en risotto zal ik morgen op mijn blog zetten. Daar is het nu te laat voor….

Ingrediënten (voor 6 personen)
1 blik kikkererwten (400 g)
100 g pure chocolade
100 g poedersuiker
1/2 citroen.
snufje zout
1 bakje frambozen
een paar takjes munt

Bereiding
Breek de chocola in stukken en smelt au bain-marie. Zet het pannetje even opzij om iets af te laten koelen.
Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. De kikkererwten gebruiken we niet voor dit recept. Zet die in de koelkast tot je ze gaat gebruiken. Meet 150 ml van het kikkererwtenvocht af. Zorg dat er geen velletje van de kikkererwten in zit.

Doe het vocht in een grote mengkom. Pers het sap uit de halve citroen en doe daarvan een eetlepel bij het kikkererwtenvocht. Doe er een snuf zout bij en klop met de handmixer tot een dik wit schuim. Voeg in porties de suiker toe en klop lekker lang door (wel een minuut of vijf) tot je een stevig schuim hebt (je zou de kom op zijn kop moeten kunnen houden zonder dat het schuim er uit loopt).

Spatel dan voorzichtig de gesmolten chocolade erdoor.

Verdeel de chocolade mousse over 6 glazen of schaaltjes. Ik heb de mousse in een plastic zakje geschept, het puntje afgeknipt en op die manier knoeivrij in de glaasje “gespoten”. Leg in elke glas 3 frambozen op de chocolade mousse en leg er een blaadje munt bij. Zet de glaasje tot gebruik afgedekt koel (in de koelkast of -als het buiten koud genoeg is – in de schuur).

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Chocoladetaart

Chocolade-koffie risotto met pistache

Toetje met mandarijn, mascarpone en kruidnootjes

Stoofpeertoetje

Tropisch Tapioca Toetje

Semi-freddo met hazelnoot en karamel

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *