Dé Semi-Freddo (met hazelnoot en karamel)

door | 4 mrt 2019 | nagerecht, recept, zoet

Gisteravond hadden wij dus gezellig een etentje met oude en nieuwe vrienden. Als we “vroegah” bij elkaar kwamen, dan maakte ik wel eens deze semi-freddo met praline (hazelnoot-karamel). Het is een recept uit The Naked Chef, van Jamie Oliver. Het is echt onwijs lekker!  Met die slagroom, suiker en nog meer suiker wel nogal een calorie-bom. Maar trust me: dit toetje is de zonde dubbel en dwars waard!

Ingrediënten
300 gram witte hazelnoten
200 gram kristalsuiker
4 eetlepels water
500 ml slagroom
60 gram suiker
4 eieren
1 vanillestokje
1 snuf zout
kletskoppen (2 per persoon)
1 spuitbus slagroom
zonnebloemolie

Bereiding
Wellicht ten overvloede: zorg dat je voldoende ruimte in je vriezer hebt!
Vewarm de oven voor op 225 graden. Doe de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze ongeveer 4 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Pas op: niet te lang of te heet, want als ze aanbranden worden ze bitter en zijn ze niet lekker meer! Haal de bakplaat uit de oven en laat de noten een beetje afkoelen. Zoek alvast wat mooie hazelnoten uit (3 per persoon) en hou die apart. Doe de rest van de hazelnoten in een schaaltje.
Giet nu een scheutje zonnebloemolie op het bakblik en vet dat even goed in (dan plakt de karamel er dadelijk niet aan vast).


Doe de 200 gram kristalsuiker met het water in een pannetje met een dikke bodem. Zet de pan op middel-hoog vuur. De suiker zal oplossen in het water, het zal flink gaan bubbelen, vervolgens weer indikken/opdrogen en dan vanaf onderen en de zijkanten beginnen te smelten en verkleuren. Volgens de boeken hoor je karamel niet te roeren, maar de pan voorzichtig te zwenken. Ik roer wel gewoon, hoor… Ik roer ’t met een houten lepel door, ik stamp eventuele klontjes fijn en ik schraap suiker van de zijkanten van de pan. Als alle suiker is gekarameliseerd, en het een mooie goudbruine stroop is, doe dan de hazelnoten erin (behalve de paar die je apart hebt gehouden, natuurlijk). Roer voorzichtig door tot alle hazelnoten gekarameliseerd zijn. “Giet” de karamel met de hazelnoten op de ingevette bakplaat. Laat de karamel afkoelen en hard worden. Het kan wel 20-30 minuten duren voor de karamel helemaal is afgekoeld. Breek dan de plak in grove stukken en maal die grof in de keukenmachine tot stukjes van een paar millimeter. Neem dan de ongeveer de helft van deze stukjes uit de keukenmachine en maal de andere helft tot een grof poeder (vergelijkbaar met basterdsuiker). Hierna mogen de hazelnoot-karamel-stukjes en het hazelnoot-karamelpoeder weer bij elkaar.

Splits de eieren. Doe de eiwitten in één kom en het eigeel in een andere. Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop het eiwit stijf.
Snij het vanillestokje in de lengte door, schraap het merg er uit en doe dat bij het eigeel. Doe de 60 gram fijne kristalsuiker erbij. Klop het met de mixer tot het een bleekgeel mengsel wordt (met zwarte puntjes, van de vanille, natuurlijk…) Klop in een grote kom de slagroom tot zich zachte pieken vormen.


Doe het eigeel-mengsel, het opgeklopte eiwit en het hazelnoot-karamel mengsel bij de slagroom in de kom. Schep het voorzichtig door elkaar. Doe daarna het mengsel in een paar diepvriesbakken en zet ze in de vriezer. Laat minstens vier uur bevriezen.

Als je het serveert moet het “half bevroren” (= semi freddo) zijn. Als het té stijf bevroren is haal dan de bak veen paar minuten van te voren uit de vriezer en laat een beetje ontdooien. Je kunt de semi-freddo natuurlijk gewoon in een schaaltje scheppen, maar als je het extra feestelijk wilt maken: doe dan een bolletje ijs tussen twee kletskoppen. Doe er een toefje slagroom op en versier met een paar geroosterde hazelnoten.

Eet smakelijk!

4 Reacties

 1. Ilse Rozenbrand

  Goedemorgen,

  Dit ziet er heerlijk uit! Ik wil dit zeker gaan proberen. Ik raak alleen hier een beetje in de war “ Breek dan de plak in grove stukken en maal die grof in de keukenmachine. Doe ongeveer de helft van het hazelnoot-karamel mengsel in een kom en maal de rest tot een (grof) poeder.”

  Maak je nu wel alle karamel tot poeder of de helft? En wat doe je dan met de helft die je niet hebt gemalen?

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Ilse, dank voor je vraag! Ik zal dadelijk de tekst hierboven aanpassen om het te verduidelijken. Het is de bedoeling dat je verschillende formaten hazelnoot-karamel-mengsel krijgt: stukjes van een paar milimeter (ongeveer net zo groot als nogatine) én een poeder (vergelijkbaar met basterd-suiker). Het poeder geeft echt de hazelnoot-smaak aan de semi-freddo. De stukjes gaan er in omdat het heerlijk is om af en toe een echt stukje hazelnoot tegen te komen in je ijs. Maar die stukjes moeten niet zo groot zijn dat je je tanden erop breekt, natuurlijk. Dus ik maal de hazelnoot-karamel stukken eerst tot de stukjes van een paar milimeter, dan haal ik de helft uit de keukenmachine en maal ik de rest tot poeder. Daarna kun je beide formaten weer bij elkaar doen en uiteindelijk roer je ze samen door het eigeel-mengsel en geklopte eiwit.
   Ik hoop dat ik het zo duidelijker heb omschreven? Veel plezier met bereiden en alvast eet smakelijk!
   Groetjes, Elleny

   Antwoord
 2. Pauline

  Lijkt me een heerlijk dessert!
  In het recept wordt niet aangegeven voor hoeveel personen dit is.
  Zou je dat nog even kunnen melden. Ik heb binnen kort een etentje met 6 personen. Alvast dank

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Pauline,
   ik heb er 10 schoteltjes mee gemaakt. Maar het is een heel flexibel toetje: als je net iets grotere of kleinere bolletjes van het ijs schept, dan kun je er meer of minder mee maken. Als je maar voldoende kletskoppen in huis hebt. Ik raad aan om gewoon deze hoeveelheid van de semi-freddo te maken. Als je daarvan over hebt, dan kun je het in een gesloten bak in de vriezer bewaren en later gewoon als ijs eten.
   Alvast eet smakelijk en veel plezier met jullie etentje 🙂
   groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *