Chocolade-koffie risotto met pistache

door | 10 mrt 2019 | nagerecht, recept, rijst, zoet

Ons toetje gisteravond, toen mijn hartsvriendin San en haar vriend kwamen eten, was chocolade-koffie risotto met pistache. Het recept heb ik in september uit de “Boodschappen” gescheurd en het stond sindsdien op mijn verlanglijstje om te maken. San houdt enórm van koffie én van chocolade, dus dit toetje leek me écht iets voor haar. Zelf vind ik koffie niet lekker. Om te drinken, bedoel ik, want ik vind het wél lekker ruiken. Mijn man is er ook niet zo gek op, dus we hebben eigenlijk alleen een koffiezetapparaat voor als er gasten komen. Al moet ik bekennen dat ons koffiezetapparaat sinds de verhuizing van mijn moeder nog dáár is.
Qua chocolade heb ik liever witte, dan melk of puur. Dus aan mij was dit toetje niet zo erg besteed, maar daarom des te leuker dat ik het voor mijn gasten kon maken! Ik heb wel bedacht dat ik dit recept nóg eens ga maken, maar dan met witte chocolade, een vanillestokje, frambozen en hazelnoten. Dat is vást ook erg lekker!

Ingrediënten
100 gram risottorijst
25 gram boter
100 ml melk
150 ml water
2 eetlepels instantkoffie (1 eetlepel is misschien beter, ik had ‘m wel héél sterk gemaakt)
25 gram bruine basterdsuiker
50 gram pure chocolade
100 ml (slag)room
50 gram pistachenoten
1 spuitbus slagroom

Bereiding
Verhit de boter in een wokpan (met een dikke bodem). Doe, als de boter gesmolten is, de rijst erbij en bak de rijst mee tot de korrels mooi glazig zijn. Verwarm intussen de melk in de magnetron (of een steelpannetje) en giet de warme melk bij de rijst. Breng aan de kook en blijf roeren tot bijna alle melk is opgenomen. Giet er dan het warme water bij en doe de instantkoffie en de suiker erbij.  Zet het vuur laag en laat de rijst in ongeveer 20 minuten gaar koken.
Hak intussen de chocolade fijn.
Neem de pan van het vuur en roer het meeste van de chocolade erdoor, maar hou een klein beetje apart. Roer tot de chocolade gesmolten is. Laat de risotto afkoelen tot lauwwarm.
Hak de pistachenoten in stukjes.
Klop de slagroom stijf en schep die door de risotto.
Verdeel over 4-6 kommetjes en strooi er een handje pistachenoten over.
Doe er een lekkere toef slagroom op en strooi daar nog een beetje fijngehakte chocolade over.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *