Chocoladetaart

door | 17 dec 2019 | kids, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Vandaag is onze dochter écht jarig. Lone: 17 jaar! Allemachtig, wat vliegt de tijd… (“Weet je nog, grootje?”) Het lijkt vorige week dat ik voor die keizersnee naar het ziekenhuis ging. Hieronder een foto van de jarige job, nu. Deze foto heeft één van haar vrienden gisteren gemaakt, toen ze bezig waren met prisma’s voor hun profielwerkstuk voor natuurkunde. Mijn lieve, mooie, jarige moeps!

Lone is dol op chocolade, dus ik was al van plan een chocoladetaart voor haar te maken. Ik had al het recept opgezocht van de “Duivelse Chocoladetaart” van Nigella Lawson. Dat lijkt me echt iets voor haar. Maar nee, ze wilde liever dat ik die ene chocoladetaart weer zou maken? Vorig jaar heb ik deze ook gemaakt (en daarvoor ook al wel een paar keer) en ze vindt ‘m zóóó lekker! Dus op speciaal verzoek nóg een keer dezelfde taart, ook al staat ‘ie eigenlijk al op mijn blog…
Vorig jaar was ‘ie met melkchocolade en dit keer heb ik ‘m met pure chocolade gemaakt. En ik had ‘m nu iets langer in de oven laten staan, waardoor het binnenste minder vloeibaar was dan de vorige keer. Meer zoals chocolade-mousse. Zowel de jarige job als de gasten vonden ‘m weer heerlijk.
[R
ecept komt uit PATISSERIE, van Christophe Felder]

Ingrediënten
100 gram poedersuiker
30 gram amandelpoeder
350 gram boter (op kamertemperatuur)
1 zakje vanillesuiker
225 gram bloem
2 afgestreken eetlepels cacaopoeder
300 gram pure chocolade
3 eieren + 2 eidooiers
60 gram fijne kristalsuiker
1/2 theelepel zout

Bereiding
Doe de poedersuiker, amandelpoeder, vanillesuiker, zout, 150 gram boter en één ei in de keukenmachine. Meng met deeghaken tot een egaal mengsel.

Voeg daarna de bloem en de cacao toe en meng dat door het botermengsel. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minstens twee uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier, zowel de bodem als de zijwanden. Bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot je een deegplak hebt waar je de springvorm mee kunt bekleden. Leg het deeg in de bakvorm (rol het deeg over de deegroller en rol uit boven de bakvorm). Zorg dat het deeg een opstaande rand van ruim 1 centimeter heeft. Bak de bodem gaar in 15-20 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen. Als de bodem is opgebold, prik er dan wat gaatjes in met een vork. Zet daarna de temperatuur van de oven op 190 graden.
Breek de chocolade in stukken en doe deze samen met 200 gram in stukken gesneden boter in een pannetje. Smelt de chocolade en boter au bain marie (in een pannetje, boven een pannetje met kokend water). Roer goed door en zet daarna opzij.

Doe de 2 eieren, 2 eidooiers en de suiker in een kom en klop met een mixer ongeveer 5 minuten tot een schuimig lichtgeel mengsel.

Giet het chocolade-boter-mengsel bij het ei-mengsel en schep het er voorzichtig doorheen met een spatel.

De chocoladevulling moet luchtig en egaal van kleur zijn.

Giet de chocoladevulling in de voorgebakken taartbodem.

Bak de taart in ongeveer 10 minuten op 190 graden. Haal de taart uit de oven en laat de taart afkoelen. Bewaar de taart koel, maar serveer op kamertemperatuur, dan wordt de mousse weer lekker zacht!

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Chocolademoussetaart

Walnoten-karameltaart

Dadeltaart

Mango-yoghurttaart

(Mislukte) bananen-karameltaart

Upside-down bananentaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *