Chocolademoussetaart

door | 17 dec 2018 | oven, recept, taart, zoet

Op verzoek van dochterlief heb ik voor haar verjaardag ook een chocolademoussetaart gemaakt. Ik vind deze taart altijd weer spannend, of hij wel stevig genoeg wordt, omdat de mousse nog helemaal zacht is als hij uit de oven komt.  Maar hij is echt gewéldig gelukt! Iedereen vond ‘m heerlijk! Mijn beste vriendin tweette zelfs “Vandaag at ik de beste chocolademoussetaart OOIT.” Ja, en als ’t op twitter staat, dan is het natuurlijk zo! 🙂

Ingrediënten chocoladedeeg

100 gram poedersuiker
30 gram amandelpoeder
150 gram boter (op kamertemperatuur)
1 zakje vanillesuiker
1 ei
225 gram bloem
1 volle eetlepel cacaopoeder

Ingrediënten chocolademousse

300 gram chocolade (ik heb melkchocolade gebruikt, omdat dochter dat lekkerder vindt dan puur)
200 gram boter
2 hele eieren
2 eidooiers
60 gram fijne kristalsuiker

Bereiding

Doe de poedersuiker, amandelpoeder, vanillesuiker en boter in een kom. Meng met deeghaken tot een egaal mengsel. Voeg het ei toe en meng tot het helemaal is opgenomen.
Voeg daarna de bloem en de cacao toe en meng dat er ook door.
Maak een bal van het deeg en pak deze in in plasticfolie. Leg de deegbal minstens twee uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een vierkante taartvorm met bakpapier. Vet de vorm eerst even licht in met boter, zodat het bakpapier beter blijft plakken.


Bestrooi het werkblad met bloem. Haal het deeg uit de koelkast. Rol met een deegroller het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte.
Leg het deeg in de bakvorm (rol het deeg over de deegroller en rol uit boven de bakvorm). Zorg dat het deeg een opstaande rand van ongeveer 1 centimeter heeft. Prik met een vork de bodem in en bak de bodem 15-20 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen.
Zet daarna de temperatuur van de oven op 190 graden.

Breek de chocolade in stukken en doe deze samen met de in stukken gesneden boter in een pannetje. Smelt de chocolade en boter au bain marie (in een pannetje, boven een pannetje met kokend water). Roer goed door en zet daarna opzij.


Doe de eieren, de eidooiers en de suiker in een kom en klop met een mixer ongeveer 5 minuten tot een schuimig en wit mengsel.


Giet, terwijl je rustig roert met een houten spatel, het chocolade-boter-mengsel door het ei-mengsel.  De vulling moet luchtig en egaal zijn.


Verdeel de chocoladevulling over de gebakken taartbodem.


Bak de taart 5 tot 10 minuten op 190 graden. Haal de taart voorzichtig uit de oven, want de mousse is van binnen nog vloeibaar als je ‘m uit de oven haalt.
Laat de taart afkoelen voor je hem aansnijdt, dan stolt de mousse.
Bewaar de taart op een koele plaats, bijvoorbeeld de bijkeuken.

Bewaar de taart koel, maar serveer op kamertemperatuur, dan wordt de mousse weer lekker zacht!

Eet smakelijk!

O… bronvermelding, El: Dit recept heb ik uit het boek PATISSERIE, van Christophe Felder.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *