Walnoten-karameltaart

door | 16 mei 2019 | oven, recept, taart, zoet

Ik ben jarig, vandaag! En wat een feestelijke dag had ik! Ik ben enorm verwend! Vanmorgen kreeg ik van Edwin en de kinderen een kookschort en een snijplank met het logo van Ik Hou Gewoon Van Eten er op. Ben ik súper blij mee. Ik zal ze binnenkort op de foto zetten!

En vandaag ben ik gezellig met mijn moeder, mijn beste vriendin en een tante naar paleis ’t Loo geweest. Daar gaan we sowieso altijd al graag naar toe, maar in de maanden april en mei is het park rondom jachtslot Het Oude Loo geopend voor publiek. Het was weer prachtig! Daarna zijn we door het bos naar het paleispark gewandeld en daar hebben we de oranje wandeling gedaan: een wandeling rond de veldvijver, langs o.a. het badhuis, het theepaviljoen en het botenhuis. Daarna zijn we nog in de paleistuin geweest, waar vier nieuwe, prachtige, moderne beelden staan: The Garden Of Earthly Worries, van architect Daniel Libeskind. Ik kan me voorstellen dat het niet ieders smaak is, maar ik vind ze schitterend! We zijn ook nog op het dak van het paleis geweest en vanaf daar heb je echt een geweldig uitzicht en zie je de tuinen in al hun glorie. 
Omdat ik de hele dag weg zou zijn en niet wist of ik nog puf zou hebben om te koken, zijn we ’s avonds uit eten geweest, bij het Wereldpaleis, een wok-restaurant in Rhenen. Dat is voor de kinderen zo’n feest! En zelf vind ik dat wokken, grillen en teppanyaki ook heerlijk! Ik heb een heerlijke dag gehad!
Uiteraard heb ik ook nog een taart gebakken voor mijn bezoek. Deze walnoten-karamel taart. Ik heb ’t recept jaren geleden gekregen van een toenmalige collega: Marloes. Het recept dat ik van haar kreeg, leek erg op deze, van Weekendbakery.

Ingrediënten
200 gram boter
200 gram witte basterd suiker
360 gram bloem
1/2 theelepel zout
1 ei
200 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels water
200 ml slagroom
200 gram walnoten

Bereiding
Zoek 9 mooie, hele walnoten uit en hou deze apart.
Doe de fijne kristalsuiker in een steelpan, met de eetlepels water. Breng het mengsel aan de kook. Het water verdampt en daarna zul je zien dat de suiker gaat verkleuren en gaat pruttelen. Volgens de meeste kookboeken mag je niet roeren, als je karamel aan het maken bent, maar dat doe ik altijd gewoon wel. Als het grootste deel van de suiker is gekarameliseerd, dan stamp ik de overgebleven klontjes fijn. Even een waarschuwing: pas op, karamel is g l o e i e n d heet.


Als je karamel egaal lichtbruin is, dan ga je de slagroom toevoegen. Giet een heel klein beetje slagroom bij de karamel. De karamel is heter dan 100 graden, dus de slagroom begint direct te koken. Roer met de houten lepel de borrelende slagroom door de karamel. Blijf roeren tot je weer een glad mengsel hebt. Voeg dan pas weer een beetje nieuwe slagroom toe. Weer blijven roeren tot je een glad mengsel hebt. Herhaal dit tot de slagroom op is. Haal dan de pan van het vuur en voeg het zout en de walnoten toe en roer even goed door.
Laat het walnoten-karamelmengsel afkoelen.

Verwam de oven voor op 180 graden.
Maak een deeg van de roomboter, basterd suiker en de bloem. Als je een keukenmachine hebt, doe het dan lekker daarin, dat is wel zo makkelijk. Zelf heb ik het ook gewoon in mijn keukemachine gedaan. Ik heb niet zo’n fancy keukenmachine, zoals je altijd op tv ziet, maar mijn oude allround-machine doet ’t ook prima. Meng alles tot je een kruimelig deeg hebt en kneed dat daarna nog een paar minuten met je handen door. Vet een boterkoekvorm in met wat boter en verkruimel daar ruim tweederde van het deeg boven. Verdeel de kruimels goed over de vorm en duw het dan stevig aan met een opstaand randje. Eigenlijk zou je het deeg in de koelkast moeten leggen en daarna moeten uitrollen en daar de vorm mee moeten bekleden. Maar dat uitrollen lukt me nooit zo goed en dat vind ik erg frustrerend. En op deze manier lukt het altijd!


Giet, als het is afgekoeld, het walnoot-karamel mengsel in de vorm. Verkruimel de rest van het deeg erover en duw voorzichtig, met de vlakke hand aan. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Leg hier de walnoten op die je aan het begin apart hebt gehouden.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten.

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. Bien

  Heerlijk taartje! Nu al voor de 4e keer gemaakt ?

  Antwoord
  • Elleny

   Ja, wat een héérlijk recept, he? Deze taart blijft hier ook favoriet!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *