Dadeltaart

door | 17 feb 2019 | no-bake, recept, taart, zoet

Hieperdepiep hoera!!!!! Vandaag is mijn moeder 82 jaar geworden! Het was de eerste verjaardag in haar nieuwe huis! Dat er nog maar vele mogen volgen! Mijn schoonzus had twee prachtige taarten voor mam gemaakt: één met aardbeienvulling, en één met moccaboontjes-vulling. Ze waren net zo heerlijk als ze prachtig waren!
Mam had zelf nog een dadeltaart gemaakt. Dat is echt háár succes-recept. Ik smokkel dus een beetje, vandaag, want ik heb ‘m dus niet zelf gemaakt. Maar ik heb ‘m wel geproefd… telt dat ook? En hij was weer heerlijk!
Ik weet niet precies hoe mam aan het recept is gekomen, maar het is ook gewoon op internet te vinden: “Zorlaks dadeldaart“. Het geheim zit ‘m, volgens mijn moeder, in het goed doorwarmen van de dadels, zodat ze lekker zacht en smeuïg worden. 

Ingrediënten
500 g dadels zonder pit
200 g biscuitjes
250 g boter
150 g bruine basterdsuiker
1 ei
200 g geraspte kokos
boter

Bereiding
Knip de dadels in kleine stukjes. Breek de koekjes in kleine stukjes. Bijvoorbeeld door de koekjes in een zak te toen en er met een deegroller op te slaan. Doe de boter in een pannetje en zet op een laag pitje. Voeg, als de boter gesmolten is, de bruine basterdsuiker toe en roer goed door tot de is opgelost. Klop het ei los voeg deze al roerend aan het boter-suiker-mengsel toe.  Voeg de dadels toe en laat de dadels even goed warm worden, zodat ze lekker zacht worden. Haal de pan van het vuur en voeg dan de koek-kruimels en ongeveer de helft van de kokosrasp toe. Meng alles goed door.
Vet een springvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Doe het dadelmengsel in de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel stevig aan. Zet de springvorm in de koelkast en laat minstens twee uur goed afkoelen.

Stort de taart uit de springvorm (dus ondersteboven) en bestrooi met de rest van de kokos.

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. melissa

  hoi, dat ziet er lekker en makkelijk uit. Wordt dat ei gaar en voegt het iets toe aan smaak /zachtheid/binding? Heeft je moeder het ook eens geprobeerd zonder ei ?

  Antwoord
  • Elleny

   Ja, het ei wordt gaar omdat je het mengsel nog even goed doorwarmt nadat de dadels erbij zijn gedaan. Ik weet niet precies wat de functie van het ei is in dit taart-recept. ijn moeder maakt het altijd op deze manier, dus ik weet niet precies hoe het uit pakt als je het ei weg laat.
   Mocht je de taart gaan proberen: alvast eet smakelijk!
   groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *