Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

door | 24 dec 2019 | avondeten, bijgerecht, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Deze hartige strudel had ik al een tijdje op het oog om te maken. En toen ik hoorde dat er vrienden zouden komen eten, bedacht ik meteen dat ik deze zou gaan maken. En hij was inderdaad zo lekker als ik me had voorgesteld. Met filodeeg vind ik altijd wel lastig. Het droogt zo snel uit, waardoor het gaat scheuren. Maar omdat je in dit recept meerdere lagen gebruikt, geeft dat niet. Als je het heel netjes wilt doen, dan zou je elk vel in moeten vetten en overlappend over elkaar heen leggen. Maar stapeltje links en stapeltje rechts gaat ook, hoor.
De paprika’s ontvellen is wel even een rotklusje. Maar als je ze lang genoeg in de oven laat staan, tot het velletje van sommige echt zwart wordt, dan kun je het er vrij makkelijk afhalen.
Het recept komt uit het kookboekje “Bijna Vegetarisch – gevarieerde gerechten voor het hele gezin”. Dat “bijna” slaat erop dat alle gerechten in het kookboek vegetarisch zijn, maar dat er ook suggestie in staan om kip, vlees of vis toe te voegen.
Deze hoeveelheid is genoeg als hoofdgerecht voor 4 personen, of tussengerecht voor 6 personen.

Ingrediënten
750 gram puntpaprika’s
1 blik artisjokken (400 gram)
200 gram cottage cheese
50 gram pijnboompitten
een bosje basilicum
1 pakje filodeeg (10 velletjes)
1 1/2 eetlepel mosterd
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg ontdooien. Snij de puntpaprika’s door en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de halve puntpaprika’s op, met het velletje naar boven. Rooster de paprika’s in de oven, tot de velletjes beginnen te krullen en zwart worden. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren en heerlijk beginnen te ruiken. Als de paprika’s zijn afgekoeld, trek dan voorzichtig de velletjes er van af en snij het geroosterde vruchtvlees in stukjes. Snij de artisjokharten in stukjes. Snij (of knip) de blaadjes van de basilicum in reepjes.
Doe de stukjes geroosterde paprika, artistjok, pijnboompitten, cottage cheese, basilicum en 1 eetlepel mosterd in een mengkom en roer goed door.

Leg de vellen filodeeg, om en om een stukje overlappend op elkaar, zodat er een dubbelbrede lap deeg ontstaat. Klop in een kommetje een halve eetlepel mosterd los met een paar eetlepels olijfolie en bestrijk daarmee het bladerdeeg. Verdeel de vulling over de hele lengte van het deeg, maar laat aan de uiteinden een rand van ongeveer 5 cm vrij. Vouw de uiteinden naar binnen en rol het deeg strak om de vulling heen. Bestrijk de rol met het olie-mosterd-mengsel. Leg de rol op bakpapier op een bakplaat (of in een braadslee).

Bak de strudel 25 minuten in de oven bij 200 graden, tot het filodeeg mooi bruin wordt.

Snij de strudel voorzichtig in plakken.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Loempiataart

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Kaas-uien plaattaart van filodeeg

Spinazietaart (Spanakopita)

Pastasaus van geroosterde tomaten en paprika’s

Traybake met gnocchi, pastinaak, puntpaprika en ricotta

Appelstrudel

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *