Mexicaanse couscoussalade met quesadilla’s

door | 3 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, mexicaans, recept, salade, snel, tortilla, vegetarisch

Vandaag ging onze jongste, Free, voor het eerst naar de brugklas… Hij vond het hartstikke spannend. En ik ook, eerlijk gezegd… Deze hele week hebben ze nog allerlei introductie-activiteiten. Toen hij thuiskwam was hij zichtbaar ontspannen: ze hadden namen-spelletjes gedaan, hij had een boel vriendjes en oude bekenden van de Montessorischool gezien en zijn mentor is erg aardig. Gelukkig!
Het recept van deze mexicaanse couscoussalade komt uit de Hallo Jumbo! Het is eigenlijk een bijgerecht, daarom had ik er nog een blik bonen door gedaan. En eigenlijk moest er nog koriander over, maar het (halve) bosje koriander dat ik nog in huis had was zó verlept, dat ik het niet meer wilde gebruiken. Nou, dan maar even geen koriander, hoor. Ik denk dat het recept is bedacht om die “liquid spice blend” te promoten. Volgens mij is dat iets nieuws. Ik denk eigenlijk dat je net zo goed paprikapoeder kunt gebruiken, maar in dat geval moet je wel ook zout toevoegen. Dat heb ik niet gedaan, want in die kruiden-mix zat al zout.
De salade was wel best wel veel voor 4 personen, trouwens. Dus hebben we morgen ook nog mexicaanse couscous salade voor de lunch. Omdat alleen deze salade me een beetje saai leek als hoofdgerecht, heb ik er quesadilla’s bij gemaakt. Die vielen enórm goed in de smaak bij iedereen.

Ingrediënten voor de mexicaanse couscous-salade
1 pak couscous (275 gram)
1 blik kidneybonen
1 blik mais
1 gele paprika
1 bakje snoeptomaatjes
1 komkommer
1 avocado
1 limoen
1 rode ui
olijfolie
4 eetlepels liquid spice blend Smokey paprika
8 eetlepels olijfolie

Bereiding couscoussalade
Bereid de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking (in mijn geval: alleen wellen in kokendheet water — lekker makkelijk!). Als al het vocht is opgenomen, roer dan de couscous met een vork los en laat afkoelen.
Laat de erwten en de kidneybonen uitlekken. Snij de snoeptomaatjes doormidden. Schil de komkommer, snij ‘m in de lengte twee maal door en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in stukjes. Pel de ui en snij ‘m in halve ringen. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en de schil en snij het vruchtvlees in stukjes.


Doe de olijfolie, het sap van de limoen en de liquid spice blend in een kommetje en klop met een vork goed door.
Meng de couscous, de gesneden groenten en de dressing goed door elkaar.

Ingrediënten voor de quesadilla’s
8 tortilla’s
250 gram geraspte kaas (pittig)
1 rode paprika
3 lente-uitjes
1/2 bol solo knoflook
optioneel: chilipoeder

Bereiding quesadilla’s
Was de paprika, snij ‘m doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in stukjes. Snij de lente-uitjes in dunne ringen. Pel de knoflook en snij de helft ervan fijn.

Meng de geraspte kaas met de paprikablokjes en de uien-ringetjes. Verdeel het mengsel in vier ongeveer even grote porties.


Doe een portie kaas-mengsel op een tortilla, duw even aan met de bolle kant van een lepel. Strooi er eventueel wat chilipoeder over. Leg er dan een tortilla bovenop. Duw even aan. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.

Bak de quesadilla aan beide kanten tot de kaas gesmolten en beide tortilla’s bruin en lekker knapperig zijn. Snij de quesadilla in vier kwarten. Herhaal dit voor de andere tortilla’s.
Schep wat couscous-salade op een bord en leg er vier stukken quesadilla bij.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *